Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin istihdam yaratmak için hâlen esnek politikanın gerektiğini söylemesiyle ABD hisseleri değerlendi. Standard&Poor's 500 Endeksi Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Morgan Stanley'nin ekonomiye bağımlılığı en yüksek olan şirketler endeksi yüzde 1.3 arttı. Dünyanın en büyük şirketi Apple Inc., Çin'deki yatırımlarını artırmayı planladığını açıklamasının sonrasında yüzde 1.8 primlendi. Amazon.com Inc. ve JP Morgan Chase&Co., büyük şirketler arasındaki yükselişi izleyerek yüzde 2.2 yükseldi. Pfizer Inc., sağlık hisselerinin S6P 500'deki en çok kazanan sektör olmasının ardından yüzde 1.5 değerlendi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.4 artışla 1,416.51 puana çıktı. Geçtiğimiz haftaki kayıplarını silen S&P 500, 2012'nin en büyük 4. kazancına işaret etti. Dow Jones Endeksi ise yüzde 1.2 kazançla 13,241.63 puana yükseldi. Russell 2000 Küçük ölçekli şirket endeksi yüzde 1.9 oranında ralli yaparak 846.13 puandan işlem gördü ve Temmuz'dan bu yana en yükseğini kaydetti. Endekste 6.2 milyar hisse el değiştirdi e işlem haccmi 3 aylık ortalamanın yüzde 6 altında kaldı.

Bernanke'nin zor bir durumda olduğunu, Fed'in piyasaları hareket ettirecek paraya değil, Fed'in açıklamalara bağlı olduğunu belirten JP Morgan Funds'ın baş piyasa stratejisti David Kelly, "Söylemeye çalıştığı, teşvikleri kaldırmakta çok yavaş olacakları" dedi.

Hisse senetleri, Bernanke'nin bir konuşmasında işsizlik oranlarının düşmekte olmasından memnun olduğunu, ancak ekonominin hâlen daha desteğe ihtiyacının bulunduğunu söylemesinin ardından değerlendi.

Tamamlanmamış konut satışları Şubat ayında 2 yılın zirvesine tırmandı.