Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Fed'in başkanı Ben Bernanke'nin istihdam için esnek para politikasına ihtiyaç olduğunu söylemesi ve Almanya'da iş dünyası güveninin beklenmedik şekilde artmasının ardından Asya'daki ihracatçıların görünümü iyileşti; Asya'daki hisseler 2 gündür süren düşüşüne ara verdi.

Satışlarının yüzde 83'ünü başka ülkelerde kaydeden Japon otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 2.5 değerlendi. Japonya'n ın en büyük ikinci bankası Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupa'daki borç krizi için daha fazla çaba göstermeye hazır olduğunun sinyalini vermesi üzerine yüzde 2 primlendi. Dünyanın en büyük likit doğal gaz ithalatçısı Korea Gas Corp., İtalyan ortağının Mozambik'te yeni rezervler bulmasının ardından yüzde 8.9 sıçradı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.2 kazançla 8 Mart'tan bu yana en büyük sıçramasını kaydederek 127.21 puana çıktı. Endeks bu ayki kayıplarını da yüzde 1.4'ye düşürdü. 2010'un 3. çeyreğinden bu yana en büyük rallisini kaydeden Asya Pasifik Endeksi bu yıl yüzde 10 yukarıda seyrediyor.

Fed yetkililerinin hâlen daha daha fazla teşvik uygulama seçeneği bulunduğunu, ancak bu açıklamaların yalnızca politikanın o kadar çabuk değiştirilmeyeceğine yönelik yeniden vurgulamadan ibaret olduğunu ifade eden Colonial First State Global Asset Management'ın piyasa yatırımları araştırma müdürü Stephen Halmarick, piyasaya ve ekonomiye sunulan çok fazla likidite olacağını, bunun da hisse senedi yatırımcıları tarafından olumlu karşılandığını söyledi.