Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in, dünyanın en büyük ekonomisindeki büyümeyi teşvik etmek için gevşek para politikasını sürdüreceği spekülasyonunun etkisiyle dolar, euro karşısında bu ayın en düşüğünün yalnızca yüzde 0.2 uzağında seyretti.

Bu yıl 16 önemli para biriminin 15'i karşısında zayıflayan dolar, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin dün merkez bankasının üçüncü tur tahvil alım programının uygulanacağına ilişkin sinyallere bir yenisini daha eklemesinin ardından düşük seyrine devam etti. Yuan, Güney Kore wonu ve Filipin pezosu, Asya Borsalarının küresel ralliyi genişletmesiyle değerlendi. Avrupalı maliye bakanlarının bu hafta bölgenin kurtarma fonunun genişletilmesi yönünde bir karar alacağı beklentisi euro taleplerini destekledi.

ABD dolarının ralli yapmakta sıkıtnı çekeceğini belirten Australia&News Zealand Banking Group Ltd.'ın stratejistlerinden Andrew Salter, Bernanke'nin açıklamaların QE3 ihtimalinin fazla olduğu şeklinde algılandığına dikkat çekti.

Dün 1.3368 seviyesinden euro karşısında 29 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini test etmiş olan dolar, bugün euroya karşı çok büyük değişiklik kaydetmedi ve 1.3344'ten işlem gördü. Dolar bu yıl euro karşısında yüzde 2 değer kaybetti.

Yen ise dolar karşısında 82.82'den 82.85'e geriledi. Yen, dün de dolara karşı yüzde 0.6 değer kaybetmişti. Euro/Yen ise dün yüzde 1.3 primle 110.65 yene kadar çıkmasının ardından bugün bir miktar gevşedi ve 110.56 seviyesinde seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.2 yükseldi.