Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'ndan aldığı 3 yıllık sınırsız kredileri hazine tahvili almak için kullanan İspanya'da, bu yol da 10 yıllık faizlerin son haftalarda yüzde 5'in üzerine çıkmasını engelleyemedi.

İspanyol bankalarının hazine kağıtlarındaki yatırımları Ocak ayında Kasım'dakinin yüzde 29 üzerine çıkarak 230 milyar euro ile rekor kırdı. Kasım ayında bankaların elindeki hazine kağıtları 178 milyar euro değerindeydi. İspanyol bankalarının AMB'den uzun vadeli refinansman operasyonu (LTRO) kapsamında Aralık ve Ocak aylarında  48 milyar euroluk kredi almasının ardından bankaların hazine tahvili yatırımları 52 milyar euro arttı.

İspanyol bankalarının tahvil alımlarındaki artışın oldukça yüksek bir miktara işaret ettiğini ve bunun LTRO'dan geldiğinin açık olduğunu söyleyen Daiwa Capital Markets'ın ekonomistlerinden Tobias Blattner, ancak durumun hala çok oynak ve belirsiz olmasından ötürü İspanyol bankalarının yetersiz kaldığını vurguladı.

10 yıllık İspanyol hazine tahvillerinin getirisi, başbakan Mariano Rajoy'un planlanan daha büyük bir bütçe açık hedefi açıkladığı 2 Mart'tan bu yana 42 baz puan artış kaydederek yüzde 5.31'e tırmandı. 10 yıllık Alman hazine kağıtları ile İspanya'nınkiler arasındaki getiri farkı 311'den 338 baz puana yükseldi.