Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, politika yapıcıların önlemlerinin piyasalardaki gerginliği azaltmakta yardımcı olmasına rağmen, yatırımcıların Euro Bölgesi'nin görünümüne ilişkin endişelerinin devam ettiğini belirtti.

Bankanın çeyrek döneme ait bülteninde değerlendirmede bulunan başekonomistlerinden Spencer Dale, bazı Euro Bölgesi ülkelerinin borçluluk ve rekabetliliğine ilişkin endişelerin değişmediğini ve finansal piyasaları en çok etkileyen faktör olmaya devam ettiğini belirterek, İngiltere ve diğer ülkelerdeki önlemler sayesinde finansal piyasa duyarlılığının bu dönemde oldukça iyileştiğini söyledi.

İtalyan Başbakan Mario Monti haftasonu İspanya'nın borçlarıyla yaşadığı sıkıntıların Avrupa'daki borç krizini canlandırabileceğini söyledi. Avrupalı Maliye Bakanları da bu hafta kurtarma fonunun genişletilmesine dair bir anlaşma sağlamaya çalışıyor. İngiltere Merkez Bankası bülteninde aynı zamanda bazı ülkelerde yeniden yükselişe geçen borçlanma maliyetlerine de dikkat çekti.

Merkez Bankası, AMB'nin 3 yıllık sınırsız kredilerinin bankaların fonlama baskısını hafiflettiğinin altını çizdi.

Piyasa oyuncuları AMB'nin likidite operasyonunun Avrupalı bankaların baskısını büyük oranda azalttığını düşünüyor. Ancak bankaların, yine de artan borçlanma maliyetlerinden ötürü sıkıntı çekiyor.