Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Merkez faiz koridorunu değiştirmedi

Merkez faiz koridorunu değiştirmedi

Merkez Bankası faizi yüzde 5.75'te sabit bırakırken, faiz koridorunda da bir değişiklik yapmadı

Giriş: 27 Mart 2012, Salı 14:03
Güncelleme: 27 Mart 2012, Salı 14:43

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 5 düzeyinde, borç vermede ise yüzde 11,5'te sabit tuttu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Başkan Erdem Başçı başkanlığında toplandı.

Bankadan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, gecelik faiz oranlarının borçlanmada yüzde 5'te, borç vermede 11,5'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının da yüzde 11'de sabit tutulduğu bildirildi.

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulduğu ifade edildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 düzeyinde, borç verme faiz oranının da yüzde 14,5'te sabit tutulduğu kaydedildi.

Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ettiği belirtildi.

Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü verilerin ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiği vurgulandı.

İhracatın istikrarlı artış eğilimini koruduğu, bu doğrultuda, petrol fiyatlarının yüksek seyrine rağmen cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceğinin öngörüldüğü ifade edildi.

Enflasyon gelişmelerinin Ocak Enflasyon Raporu öngörüleri ile uyumlu bir seyir izlediği, bununla birlikte yakın vadede maliyet unsurlarında gözlenen gelişmelerin beklentiler üzerindeki etkisini önlemek amacıyla Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırmaya gittiği belirtilerek, ''Önümüzdeki dönemde enflasyonu etkileyen unsurlar yakından takip edilerek gerekli görülen günlerde ek parasal sıkılaştırma uygulaması tekrarlanabilecektir'' denildi.

Toplantıda, likidite tahminleri de göz önüne alınarak, haftalık ve aylık Türk lirası fonlama miktarına dair belirlenen aralıkların gözden geçirildiği, bunun yanı sıra zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilecek oranlarına ilişkin bazı teknik düzenlemeler yapılmasının uygun görüldüğü bildirildi.

-''Esneklik Korunacak''-

Açıklamada, Kurul'un, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirttiği, bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerinin dikkatle takip edileceği, Türk lirası fonlama miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağı bildirildi.

Açıklamada her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 5 iş günü içinde yayımlanacak.

MB'den altın cinsinden zorunlu karşılık açıklaması

MB, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilecek kısmının % 10'dan 20'ye yükseltildiğini bildirdi

Yapılan yazılı açıklamada, altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankalara likidite yönetimlerinde daha fazla esneklik sağlamak amacıyla kıymetli maden depo hesapları için tutulması gereken zorunlu karşılıkların tamamına kadarının, kıymetli maden depo hesapları hariç yabancı para yükümlülükler ile Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların ise yüzde 10'una kadar olan kısmının Merkez Bankası nezdinde ''standart altın'' cinsinden tutulabilmesine imkan sağlandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, mevcut verilere göre, bankaların kıymetli maden hariç yabancı para zorunlu karşılıkları için tuttukları altın 23,5 ton (2,3 milyar Türk Lirası), imkandan yararlanma oranının yüzde 66 olduğu belirtilerek, bankaların Türk lirası zorunlu karşılıkları için tuttukları altının ise 48,4 ton (4,7 milyar Türk Lirası), imkandan yararlanma oranının yüzde 87 olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, Merkez Bankası'nın altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankacılık sisteminin maliyet ve likidite kanallarının olumlu etkilenmesi amacıyla, Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilecek kısmı yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltildi. Kıymetli maden hariç yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilecek kısmı ise yüzde 10'dan sıfıra indirildi.

Yeni uygulama, 30 Mart 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 13 Nisan 2012 tarihinde başlayacak.

-Piyasaya 6,1 milyar lira likidite sağlanacak-

Açıklamaya göre, bu çerçevede, bankaların döviz cinsinden tutmaları gereken zorunlu karşılık tutarı ve Merkez Bankası döviz rezervleri yaklaşık 1,3 milyar dolar artacak.

Türk Lirası zorunlu karşılıklar için altın tesis imkanının tamamının kullanılması durumunda ise Merkez Bankası altın rezervi yaklaşık 2,2 milyar dolar artacak. Böylelikle piyasaya yaklaşık 6,1 milyar Türk Lirası likidite kalıcı olarak sağlanacak.