Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, bugün açıklanacak olan ve ABD'de konut fiyatalrındaki düşüşün Ocak ayında yavaşladığını göstermesi beklenen veri öncesi, bir yılı aşkın sürenin en hızlı aylık düşüşüne yönlendi.

İki yıl vadeli ABD tahvillleri, Hazine'nin bu hafta yapacağı üç ihaleden ilkinde 35 milyar dolarlık kağıt satışına hazırlanması ile birlikte dalgalı bir seyir izledi. Pacific Investment Management Co.'dan Bill Gross, merkez bankaları tarafından sürdürülen kredi genişlemesinin küresel enflasyonu hızlandıracağını ve daha yavaş bir büyümeye neden olacağını söyledi.

Bayerische Landesbank'ın Munih ofisinden kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Marius Daheim, "İçinde bulunduğumuz ayda, bazı güçlü veriler gördük ve bunlar faizlerin yükselmesine neden oldu" dedi ve "Piyasa halen olumlu veri sürprizlerine tepki vermeye hazır görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi bir baz puanın altında bir düşüş göstererek, New York saati ile 07:29'da yüzde 2.24'e geldi. Şubat 2022'de vadesi dolacak yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 1/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 31 sent yükselerek 97 27/32 seviyesine çıktı. 10 yıl vadelilerin faizi dün iki baz puan ve Mart ayında 27 baz puan yükseldi. Böylelikle faiz, Aralık 2010'dan bu yana en hızlı aylık artışını göstermiş oldu.

Hazine tahvilleri 2012 yılında yüzde 1.4 değer kaybetti ve bu, 2010 yılının son üç aylık döneminden bu yana en hızlı çeyrek dönem düşüşü oldu. ABD hisse senetleri için Korku Endeksi olarak da adlandırılan Chicago Board Options Exchange Volatility Endeksi (VIX) dün 14.26 seviyesine inerek 2007'den bu yana en düşük seviyesini gördü.