KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ABC kanalına konuşan Fed Başkanı Ben Bernanke, işsizlik oranını çok yüksek seyretmeye devam ettiğine, ekonomik toparlanmanın henüz sağlamlaşmadığına ve yasa koyucuların daha fazla büyüme teşviği ihtimalini masadan kaldırmadığına dikkat geçerek, "zafer ilan etmek için çok çok erken" dedi.

Son haberlerin iyi olduğunu, ancak ihtiyatlı davranılması gerektiğine inandığını ve bunu sürdürülebilir kılmak gerektiğini vurgulayan Bernanke, "Ve henüz kendimizden emin bir şekilde tam toparlanma yolunda olduğumuzu söyleyebilecek noktada değiliz" ifadelerini kullandı.

Yeni bir parasal genişleme ya da büyük ölçekli tahvil alım programına ilişkin soruyu da yanıtlayan Fed Başkanı, hiçbir seçeneği masadan kaldırmadıklarının altını çizerek, ekonominin izleyeceği seyire göre nasıl karşılık vereceklerini önceden planlamaları gerektiğini söyledi.

Bernanke din Virginia eyaletinin Arlington kentinde yaptığı konuşmasında, işsizlik oranlarının yüzde 8.3'e gerilemesinin, 2008 ve 2009'da yapılmış olan sıradışı büyüklükteki işten çıkarma politikalarından geri dönüşe işaret ediyor olabileceğini belirtti.

Yüksek benzin ve petrol fiyatlarına ilişkin kaygılarını da aktaran Bernanke, bu artışın önümüzdeki aylarda enflasyonu "bir miktar" hızlandırabileceğine dikkat çekerken, şu anki fiyatların ise henüz ekonomiyi tehdit edecek boyutta olmadığını savundu.

Advertisement