Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Konseyi Başkanı Van Rompuy, Euro Bölgesi liderlerinin bu haftaki toplantısının olumlu sonuçlar üreteceğini söyledi

Güney Kore Başkanı Lee Myung-bak ile yaptığı zirvenin ardından konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupalı liderlerin bu haftaki toplantısında olumlu kararlar alacağını söyledi.

Cuma günü Kopenhag'da yapılacak toplantının ana gündemi Euro Bölgesi kalıcı kurtarma fonunun mevcut 500 milyar eurodan genişletilip genişletilmeyeceği olacak. Uluslararası Para Fonu IMF, kendi krizle mücadele kaynaklarını açmak için bölgenin kurtarma fonunun 1 trilyon euroya çıkarılmasını şart koşuyor.

Düzenlenen ortak basın toplantısında lee ise Asya ülkelerinin, IMF vasıstasıyla Euro Bölgesi'ne yardım edebileceklerini söyledi, ancak detay vermekten kaçındı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso da Avrupa Birliği'nin finansal krizden daha öncekinden daha güçlü ayağa kalkabileceğinden emin olduğunu vurguladı.

Diğer yandan 3 yetkili Kuzey Kore'ye nükleer silah programından vazgeçmesi ve küresel toplumun "sorumlu bir üyesi" olması çağrısında bulundu. Lee, Kuzey Kore'nin önümüzdeki ay başlatacağı roketin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin anlaşmasını ihlal edeceğini söyledi. Van Rompuy da endişelerini ifade ederken, Barosso, Kuzey Kore'yi insan haklarına uymaya çağırdı.