Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Jiangxi Copper Co. ve Gome Electrical Appliances Holdings Ltd. gibi Çin şirketlerinin düşük kar açıklamalarının dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yavaşlama endişelerini artırmasının ardından, bir haftanın zirvesinden düştü.

Çin'in en büyük bakır üreticisi Jiangxi Copper, ikinci yarı karının yüzde 18 düşmesinin ardından, Şanghay'daki işlemlerde yüzde 5.5 değer kaybetti. Çin'in en büyük ikinci elektronik perakendecisi Gome, karının tahminlerin altında kalmasının etkisi ile, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 19 düştü. Renhe Commercial Holdings Co. karındaki hızlı düşüşün ardından, finans hisselerindeki satışlara öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 düşerek, Hong Kong saati ile 15:25'te 1,049.36 puana indi. Gösterge endeks böylece, üç günlük yükselişini tersine çevirdi ve bu çeyrekteki kazancını yüzde 15'e düşürdü. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.3 kaybetti. Societe Generale SA, bu endeksteki şirketlerin karlarının bu yıl büyümeyeceğini kaydetti. Bankanın öncei tahmini, şirkeet karlarındaki büyümenin yüzde 5 seviyesinde olacağı yönündeydi.

Kuala Lumpur'da Aberdeen Asset Management Plc'den yatırım bölümü müdür yardımcısı Bharat Joshi, "Birçok Asya ekonomisi Çin ile yakın ilişki içerisinde" dedi ve "Çin kötü rakam açıkladığında ve piyasada hayalkırıklığı yarattığında, tüm bölge etkileniyor" değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul'da İMKB 100 >Endeksi yaklaşık yüzde 0.5 aşağıda seyrederken, Güney Afrika'da FTSE/JSE Endeksi yüzde 0.4 ve Rusya'da Micex Endeksi yüzde 0.2 geriledi.