Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, dayanıklı tüketim malları siparişlerinin beklenenden daha yavaş artması ve Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonomide toparlanmanın garantiye alınmadığını söylemesi ile birlikte satıcılı seyrediyor. Bu hareket sonucu, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Caterpillar Inc. ve Alcoa Inc. hisseleri en az yüzde 1.5 düştü ve büyük şirketlere gelen satışlara öncülük etti. Dollar General Corp., 25 milyon adetlik ikincil hisse halka arzı yapacağını açıklamasının ardından yüzde 0.6 geriledi. Medco Health Solutions Inc., rakip eczane-bakım işletmecisi Express Scripts Inc.'nin 29.1 milyar dolarlık satınalma teklifi sonrası anlaşmanın en geç gelecek hafta tamamlanabileceğini açıklamasının ardından yüzde 4.2'lik bir ralli gerçekleştirdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 düşerek, New York saati ile 09:57'de 1,410.67 puana indi. Dow Jones Endeksi ise 7.37 puan ya da yüzde 0.1 gevşeyerek 13,190.36 puana indi.

ABD hisse senetleri, ABD'de Ocak ayında yüzde 3.6 düştükten sonra Şubat ayında yüzde 2.2 artışla beklenenden daha kötü bir performans gösteren dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi sonrası artı ile eksi bölgeleri arasında dalgalanıyor. Bernanke, dün yaptığı açıklamada, işsizlik oranının yüksek seviyesini koruduğunu, ekonomik toparlanmanın garanti olmadığını ve politika yapıcıların büyümeyi desteklemek için ilave seçenekleri gözardı etmediklerini söyledi.

Bernanke, ABD News'tan Diane Sawyer ile söyleşisinde, "Zafer ilan etmek için çok erken" dedi ve "Son haberler iyi. Ancak temkinli olmamız ve iyi haberlerin sürdürülebilir olmasının sağlanması gerek. Tam toparlanma yolunda olduğumuz konusunda bütünüyle güven duyabilecek noktada değiliz" şeklinde görüş bildirdi.