Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da işsiz sayısı Mart ayında tahminlerden daha fazla düştü. Bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin, geçen yılın son dönemindeki daralmanın ardından büyümesinin hız kazanmaya başladığını işaret ediyor.

Almanya'da işsiz sayısı Mart ayında, mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlarla 18,000 azalarak 2.84 milyona geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 36 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, işsiz sayısının 10,000 azalması bekleniyordu. Mevsimsel olarak düzeltilmiş işsizlik oranı ise Mart ayında yüzde 6.7'ye gerileyerek son yirmi yılın en düşük seviyesine indi.

Standard Chartered Bank'ın Londra ofisi ekonomistlerinden Thomas Costerg, "İşe almalar, dördüncü çeyrekteki daralmanın ardından bu çeyrekte durmadı" dedi ve "Bu durum, Alman ekonomisinin mevcut gücü konusunda bize çok şey söylüyor. Ekonomik büyümenin hız kazanması ile birlikte işsizlik önümüzdeki aylarda düşmeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Düşen işsizlik, Başbakan Merkel'in artık zirve yapmış olabileceğini söylediği borç krizi ortamında, Alman ekonomisinin gücünün altını çiziyor. Avrupa Komisyonu'nun tahminlerine göre, 17 üyeli Euro Bölgesi bu yıl yüzde 0.3 daralırken, Almanya ekonomisi yüzde 0.6 genişleyecek. Almanya'da yatırımcı güvei son 21 ayın ve iş dünyası güveni son sekiz ayın zirvesine çıkmış bulunuyor.

Almanya merkez bankası Bundesbank, 19 Mart'ta yaptığı açıklamada, ekonominin geçen yılın son çeyreğindeki yüzde 0.2'lik daralmasının ardından yatay hareket edebileceğini, ancak göstergelerin, düşen işsizliğin hanehalkı harcamalarını artırmasından dolayı 2012 yılının başlarında bir canlanmayı işaret ettiğini kaydetti. İki gün sonra, Merkel hükümetine danışmanlık yapan dört ekonomik enstitü grubundan biri olan Essen merkezli RWI, bu yılki büyüme görünümünü yüzde 1'e yükseltti.