Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD işsizlik başvurularının son 4 yılın düşüğünde gerçekleşmesine rağmen ekonomistlerin projeksiyonlarının üstünde çıkması ve şirket karlarının son üç yılın en yavaş artışını göstemesi ile uluslararası piyasalar dünün ardından bugün de kırmızıdan kurtulamadı.

-Borsalar

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 10,098.43 puana geriledi ve Ocak'tan bu yana en büyük iki günlük kayıbına işaret etti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1 düşüşle 856.01 puandan işlem gördü. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 15 altında kaldı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 2,271.60 puana gerileyerek, 1 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine yöneldi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 2,463.75 puan oldu. ABD'de en çok işlem gören Çin hisselerinin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 2 aşağıda kapandı. Çin piyasaları 2-4 Nisan tarihleri arasında tatil sebebiyle kapalı olacak.

Şanghay Bileşik Endeksi 2 Mart'ta kaydetmiş olduğu zirvesinden yavaşlama endişeleriyle yüzde 7.7 geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.9 düşerek Hong Kong saati ile 15:13'te 1,034.42 puana geriledi. Endeks bu hareketi ile, 1 Şubat'tan bu yana en düşük kapanışını yapmaya yöneldi ve bu çeyrekteki kazancının yüzde 13'e gerilemesine neden oldu. Şanghay Bileşik Endeksi, Societe Generale SA'nın Çin şirketlerinin karının bu yıl artmayacağını açıklamasının ardından dün son dört ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdikten sonra bugün de yüzde 1.4 geriledi. Dünya çapında yaklaşık 286 milyar dolarlık müşteri varlığına sahip  Bank Julius Baer & Co.'ya göre,Çin hisseleri düşüşünü genişletmeye hazırlanıyor.Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 2.1 ile Asya'nın en fazla kaybettireni oldu.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.2 düşerek Londra saati ile 16.17'de 260.09 puana indi. Endeks, Avrupa Merkez Bankası'nın bankalara 1 trilyon euro dağıtması ile bu yıl yüzde 6.7 primli seyrediyor.

Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinin İzlanda hariç tamamı günü ekside kapattı. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 1.2 gerilerken Fransa'nın CAC 40 Endeksi ise yüzde 1.3 düştü. Almanya'nın DAX Endeksi ise yüzde 1.8 düşüş kaydetti.

S&P 500 Endeksi New York'ta yerel saatle 14.04'de yüzde 0.77 düşüşle 1,394.68 seviyesine gerilerken Dow Jones Endüstri Endeksi ise yüzde 0.43 kayıpla 13,069.50 seviyesine düştü. Nasdaq 100 Endeksi ise yüzde 0.78 gerileyerek 3,080.85'i gördü.

 

-ABD ekonomisi yüzde 3 büyüdü

ABD ekonomisi, 2011 yılının son üç aylık döneminde yıllık bazda yüzde 3 büyüdü. Bu rakam, önceki açıklama ile aynı kalırken, şirket karları son üç yılın en yavaş artışını gösterdi. Bu durum, işletme yatırımları ve istihdam artışının soğuyacağı riskini artırıyor.

Önceki çeyrekte, revize rakamla, yüzde 1.8 büyüyen ABD gayrı safi yurtiçi hasılası, geçen yılın dördüncü çeyreğinde, bir yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gösterdi. Şirket karları ise dördüncü çeyrekte, üçüncü çeyreğe göre yüzde 0.9 arttı. Bu, 2008'in son üç ayından bu yana en düşük artışı işaret ediyor.

-ABD'de işsizlik başvuruları 4 yılın en düşüğünde

ABD'de işsizlik maaşından yararlanmak için başvuranların sayısı geçen hafta yaklaşık dört yılın en düşük seviyesine indi. Bu durum, ABD'de istihdam piyasasının güçlenmekte olduğu yolundaki işaretlere katkıda bulundu.

İşsizlik başvuruları, 24 Mart ile biten haftada, 5,000 düşerek, Nisan 2008'den bu yana en düşük seviye olan 359,000'e geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, bu verinin 350,000 çıkması bekleniyordu.

 

-Almanya'da işsizlik düşüyor

Almanya'da işsiz sayısı Mart ayında tahminlerden daha fazla düştü. Bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin, geçen yılın son dönemindeki daralmanın ardından büyümesinin hız kazanmaya başladığını işaret ediyor.

Almanya'da işsiz sayısı Mart ayında, mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlarla 18,000 azalarak 2.84 milyona geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 36 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, işsiz sayısının 10,000 azalması bekleniyordu. Mevsimsel olarak düzeltilmiş işsizlik oranı ise Mart ayında yüzde 6.7'ye gerileyerek son yirmi yılın en düşük seviyesine indi.

 

-BRICS doları devreden çıkarıyor

Brezilya kalkınma bankası BNDES'in başkanı Luciano Coutinho, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkelerinin, kendi paralarından yaptıkları ticaret ve yatırımları artırmak üzere bir anlaşma imzalayacağını açıkladı.

Önde gelen gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS grubunun liderlerinin tartıştığı anlşama ile kalkınma bankaları, birbirlerinin ülkelerinde kendi paralarından fonlama yapabilecek. Örneğin anlaşmayla Çin'de yatırım yapan Brezilyalı bir şirketin, China Development Bank Corp.'tan BNDES destekli olarak kredi alması mümkün olacak ve bu sayede Döviz işlemleri devreden çıkarılmış olacak.


-S&P: Yunanistan borçlarını yeniden  yapılandırabilir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un ülke notları müdürü Moritz Kraemer, Yunanistan'ın büyük ihtimalle bir borç yapılandırmasına daha ihtiyaç duyacağını ve bu kez IMF gibi ülkeyi kurtaran kurumların da dahil olabileceğini söyledi.

Yolun bir noktasında yeniden borç yapılandırmasının da olabileceğini, ancak zamanını bilmediğini ifade eden Kraemer, bunun resmi kreditörleri de kapsayabileceğini düşünüyor.

-OECD: Euro Bölgesi ülkeleri zorda

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), G-7 ülkeleri için yakın dönemde yaptığı geçici ekonomik değerlendirmede, ABD ve Kanada için ekonomik büyümenin daha iyi, Avrupa ülkeleri için ise zayıf olacağı tahmininde bulundu.

Merkezi Paris'te bulunan OECD'nin bugün yayınladığı raporda, ''ABD ekonomisindeki büyüme görünümünün güçlü biçimde devam ettiği, hisse fiyatlarındaki toparlanma, güçlü tüketici güveni ve tarım dışı istihdamdaki artışın ekonomik faaliyetleri desteklediği'' belirtildi.