Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın yeni Başbakan Mariano Rajoy'un önceden "çok sıkı" olacağını belirterek uyardığı ve 1978'den bu yana ülkenin gördüğü en sıkı kemer sıkma önlemlerini  bugün açıklanacak.

Piyasaların, borç oranlarının "yönetilemez" olmaya başladığına yönelik endişelerinin arttığı İspanya, işsizliği azaltmaya yönelik istihdam reformların sokaklarda protesto edilmesi ve grevlerin düzenlenmesinin yalnızca bir gün sonra yeni bütçeyi açıklamaya hazırlanıyor.

Dün tüm iç ve dış hatlardaki yol, demiryolu ve hava ulaşımı durdu.

Bütçe aynı zamanda Euro Bölgesi maliye bakanlarının, bölgenin kurtarma fonunun genişletilmesini tartışacağı Kopenhag'daki toplantının yapılacağı güne denk geliyor.

Ocak ayında 8.9 milyar euroluk yeni bütçe kesintileri ve 6.3 milyar euro toplanmasını hedefleyen vergi artışı açıklamış olan Rajoy, şimdi AB'nin yüzde 5.3 oranındaki bütçe açığı tutturmak için daha fazla kesintiye gitmeye hazırlanıyor.

Diğer yandan İspanya'nın aynı zamanda son haftalarda sürdürülebilir seviyelerin üzerine tırmanan borçlanma maliyetlerini de uygun seviyelerde tutması gerekiyor.

İspanya'nın bütçede böyle sert kesinti yapma gibi ciddi bir hamleyi nasıl yöneteceğinin dikkatle izleneceğini belirten Londra'daki Royal Bank of Scotland Plc'nin faiz stratejistlerinden Harvinder Sian, resesyonun çok sert olacağını söyledi.

10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi Rajoy'un 2012'ye ait bütçe açığı hedefini yükselttiği 2 Mart'tan bu yana 61 baz puan arttı. Faizler dün 13 baz puan yükselerek yüzde 5.46'ya çıktı ve Almanya ile arasındaki faiz farkıyla 365 puan ile son 4 ayın en yüksek seviyesine sıçrattı.

Bütçe detayları bugün Kabine'nin haftalık toplantısının ardından 14:00'de açıklanacak.

Aralık'tan bu yana başbakanlık koltuğunda oturan Rajoy, ekonominin 2009'dan bu yana 2. kez resesyona yaklaşmasına rağmen, bütçe açığı/GSYH oranını yüzde 5.3 çekme sözü verdi.