Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi maliye bakanlarının bugün Kopenhag'da başlayacak ve iki gün sürecek olan toplantısında bölgenin kurtarma fonunun genişletilmesine karar vereceğine yönelik iyimserlik euroyu destekledi. Euro, dolar karşısında 1 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Almanya'da bugün açıklanacak olan ve artışa işaret etmesi beklenen perakende satış verilerinin öncesinde euro, yen karşısında son 11 yılın en iyi çeyrek dönem kazancını kaydetti. Japonya'da tüketici fiyatlarının beklenmedik yükselişinin Japonya Merkez Bankası'nın teşvik uygulama ihtiyacını azaltmasının ardından 16 önemli para biriminin hepsi karşısında değer kazandı. Yen, yarın sonlanacak olan mali yılın öncesinde deniz aşırı ülkelerde iş yapan Japon şirketlerinin paralarını ülkelerine döndüreceğine ilişkin spekülasyon üzerine dolar karşısında 3 haftanın en yükseğine tırmandı.

Euronun sağlam bir temel üzerinde olduğunu belirten Japonya'nın en büyük üçüncü bankasının bir birimi olan Mizuho Securities Co.'nun Döviz stratejistlerinden Kengo Suzuki, Avrupalı maliye bankaları kurtarma fonunu genişletmeye karar verirse, euronun biraz daha güç kazanacağını söyledi.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 değerlenerek 1.3354 seviyesine çıktı 3. haftasını da kazançla sonlandırmaya hazırlanmaya başladı. 27 Mart'ta 1.3386 dolar seviyesinden 29 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesini test etmiş olan Euro/Dolar paritesi bu hafta yüzde 0.7 primlendi. Euro, yen karşısında ise yüzde 0.1 değer kaybederek 109.59 yene geriledi, ancak yene karşı bu çeyreği yüzde 10 yukarıda tamamlamaya yöneldi.

Daha erken saatlerde 81.83 seviyesinden 9 Mart'tan bu yana en yükseğine işaret etmiş olan Japon yeni, dolar karşısında yüzde 0.5 güçlenerek 82.04 düzeyine çıktı.