KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın hazırladığı Tankan Endeksi'nin, ülkenin en büyük imalat şirketlerindeki karamsarlığa işaret etmesi üzerine parasal genişleme düşüncesi arttı; yen geri adım attı.

İmalatın, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'de ilerleme kaydetmesinin, sığınılacak varlık olarak görülen para birimlerinin talebini azaltmasıyla yen, dolar ve euro karşısında değer kaybetti. Avrupa hükümetlerinin, bölgenin kurtarma fonunu genişletmesinin ardından dolar karşısında bu çeyrekte kaydettiği kazançlara sahip çıktı. Avustralya doları, ülkenin merkez bankasının toplanmasının öncesinde primlendi.

Beklentinin altında gelen Tankan anketinin BOJ'un para politikasını daha da gevşeteceği laflarını artırdığına dikkat çeken Singapur'daki Forecast Pte'nin Döviz stratejistlerinden Lee Wai Tuck, bunun büyük ihtimalle yen satışlarına neden olduğunu söyledi.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 83.12'e gerilerken, euro karşısında da aynı oranda düşüş kaydederek 110.85'ten işlem gördü. Avrupa'nın ortak para birimi euro, ilk çeyrekte dolar karşısında uüzde 3 değerlenmesinin ardından ufak bir değişiklikle 1.3338 dolarda seyretti.

Japonya Merkez Bankası tarafından düzenlenen Tankan anketi Aralık'ta -4 olarak gerçekleşti. Beklenti, endeksin -1 olması yönündeydi.

Advertisement