Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'de hizmet sektörünün ve ABD'de imalat sanayinin beklenenden daha iyi performans sergilediğini gösteren veriler sonrası sakin alıcılı seyrediyor. Asya hisse senetleri yükselişini üçüncü güne taşırken, Kore para birimi won değer kazandı. Yen son üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı ve bakır değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:11'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 düşerken, Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Güney Kore para birimi won yüzde 0.4 yükseldi ve yen dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazandı. Bakır dün son altı haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdikten sonra bugün yüzde 0.4 geri çekildi.

Çin'de imalat sanayi dışı satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mart ayında 58 seviyesine çıkarak son altı ayın en yüksek düzeyine ulaştı. İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fisher, dün Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, Çin hükümetinin, büyümenin tehdit altında olması durumunda, para politikası dahil elinde ekonomiyi destekleyecek araçlar olduğunu söyledi. ABD'de Dow Jones Endeksi, ISM imalat sanayi endeksinin beklenenden daha iyi çıkmasının etkisi ile 2007'den bu yana en yüksek seviyesinde kapandı.

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.6'lık bir ralli yaptı ve Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.9 yükseldi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Çin'de piyasalar tatil nedeniyle kapalıydı.

Güney Kore'nin en büyük otomobil üreticisi Hyundai Motor Co., Mart ayında satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artırarak 382,659 araca çıkarmasının ardından yüzde 4.2 değer kazandı. Kia Motors Corp. yüzde 2.4 tırmandı.

Avustralya'nın en büyük yaş meyve sebze toptancısı Metcash Ltd., ürün fiyatlarındaki düşüşlerden dolayı kar marjının azalmasının etkisi ile işgücünü yüzde 8.5 azaltacağını açıklamasının ardından yüzde 4.2 geriledi.

Dolar, ABD ekonomisindeki toparlanmanın rezerv para olması nedeniyle gelen güvenli liman talebinin azalması sonrası önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. Bugün açıklanacak olan ABD fabrika siparişleri verisinin Şubat ayında, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerinin tahmin medyanına göre, yüzde 1.5 artması bekleniyor.Bu veri önceki ay yüzde 1.0 düşmüştü.