Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in Mart toplantısının tutanaklarının, şimdilik daha fazla teşviğe işaret etmemesi üzerine New York Borsası düştü; Standard&Poor's 500 Endeksi, 2008'den bu yana en yüksek düzeyinden gevşedi.

Kazançları ekonomik dalgalanmalara bağlı olan şirketler, düşüşe öncülük ederken, enerji, finansal ve ham madde hisseleri endeksleri yüzde 0.7'nin üzerinde düştü.

Transocean Ltd. ve Newmont Mining Corp., petrol ve altın fiyatlarındaki gevşemeyle yüzde 2.8 değer kaybetti. General Motors Co., beklentinin altında araç satışı açıklamasının ardından yüzde 4.6 geriledi. Apple Inc., 2 analistin, hisselerin 1,000 dolara yükselebileceğini söylemesinin ardından yüzde 1.7 primlendi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 1,413.38 puan oldu. Dow Jones Endeksi, 2007 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini kaydetmesinin ardından dün yüzde 0.5 düşüşle 13,199.55 puanadan işlem gördü. Amerikan borsalarında dün 6. 8 milyar hisse el değiştirirdi. 1 yıllık işlem hacmi ise 7.5 milyar hisseydi.

Herkesin ufak bir miktar teşvik istediğini belirten PNC Wealth Management'ın yatırım genel müdürü James Dunigan, bu durumun, ekonomik büyümede ılımlı kazançlar görüldüğünü ve bir şeyler yapmaya hazır olduklarını, ancak şimdilik daha fazla teşvik için acil bir ihtiyaç bulunmadığını belirten Fed Başkanı Ben Bernanke'nin sözlerine bir kez daha dikkat çektiğini söyledi.

Hisse senetleri, 13 Mart'taki Fed toplantısı tutanaklarının, daha fazla teşvik için acil bir ihtiyaç bulunmadığına işaret etmesinin ardından kazanlarını artırdı. ABD Merkez Bankası Fed, ekonomik büyüme durmadıkça ya da fiyatlar yüzde 2'nin üzerine çıkması hâlinde parasal genişlemeyi artırmayacağını söyledi.