Draghi: Enflasyonda riskler "yukarı yönlü"
-
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü riskler olduğunu söyledi
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü riskler olduğunu söyledi.
Draghi, AMB'nin politika faizini değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 1'de tuttuğu toplantı sonrası, Frankfurt'ta basın mensuplarına açıklamalarda buludu.
Draghi, "Mart ayının başından bu yana elde edilen veriler, önceki değerlendirmemizi büyük ölçüde teyit ediyor. Fiyat gelişmelerinin fiyat istikrarı ile paralel kalmasını bekliyoruz. Enflasyon, yukarı risklerin olması ile birlikte, 2012 yılı için muhtemelen yüzde 2 seviyesinin üzerinde kalacak. Fiyat istikrarına yönelik yukarı yönlü riskleri güçlü ve doğru zamanda gidermek için gereken tüm araçlara sahibiz" dedi. Draghi, emtia fiyatlarındaki artışın enflasyonist risklerin başını çektiği uyarısında bulunarak, enflasyonun ikincil riskleriyle mücadele edebilecek araçları bulunduğu söyledi.
"YIL BOYUNCA ILIMLI TOPARLANMA OLACAK"
Ekonomik görünüme ilişkin yorumlarda bulunan Draghi, "Büyüme düşük seviyelerde istikrar kazandı ve yıl boyunca ılımlı toparlanma bekleniyor. Ekonomik görünüm aşağı yönlü risklerle karşı karşıya. Euro Bölgesi ekonomisinin yılın kalan kısmında kademeli olarak toparlanmasını beklemeye devam ediyoruz. Euro Bölgesi ülke borçlanma piyasalarında kalan gerilimin ekonomik ivmeyi azaltması bekleniyor" dedi.
AMB Başkanı, Euro Bölgesi ülkelerinin borç ve işsizlik seviyesinin yüksek kalmaya devam edeceğini ve Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın aşamalı olarak süreceğini ifade etti.
Draghi, Euro Bölgesi tahvil piyasalarındaki gerginliklerin, finansal ve finansal olmayan sektörlerdeki bilanço düzeltmeleri ile yüksek işsizliğin bölgenin büyüme hızını azaltmasına etkisini sürdürmesini beklediklerini söyledi.
Başkan, yukarı yönlü devam eden risklerle birlikte enflasyonun 2012 yılında yüzde 2 seviyesinin üzerinde olacağını, ancak fiyat gelişmelerinin fiyat istikrarıyla doğru orantılı olmasını beklediklerini belirtti.
Son birkaç ayda standart ve standart dışı para politikası önlemleri uyguladıklarını, bu önlemler bileşiminin finansal koşulların ve para politikasının uygulanmasının istikrarına katkı sağladığına dikkati çeken Draghi, ''Standart dışı para politikası doğal olarak geçici. Orta vadede fiyat istikrarında yukarı yönlü risklerin çözümü için gerekli tüm araçlara sahibiz'' dedi.
"AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER SÜRÜYOR"
Araştırmaların bu yılın başında ekonomik faaliyetlerin düşük seviyede olduğunu doğruladığını belirten Draghi, ''Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl kademeli olarak toparlanmasını bekliyoruz. Ekonomik görünüme ilişkin görünüm dış talep, çok düşük kısa vadeli faiz oranları ve Euro Bölgesi ekonomisinin uygun biçimde işlemesini teşvik etmek için alınan tedbirlerle desteklenmeli'' diye konuştu.
Draghi, şunları kaydetti:
''Euro Bölgesi tahvil piyasalarındaki devam eden gerginlikler ve bunların kredi koşulları üzerindeki etkisinin yanı sıra finansal ve finansal olmaya sektörlerdeki bilanço düzeltmeleri süreci ile bölgenin bazı kesimlerindeki yüksek işsizliğin bölgenin büyüme hızını azaltmasında etkisini sürdürmesini bekliyoruz.
Ekonomik görünüm için aşağı yönlü riskler devam ediyor. Bunlar özellikle Euro Bölgesi borç piyasalarındaki gerilimlerin tekrarlaması ve bunların bölgenin reel ekonomisine yayılma potansiyeliyle ilişkili. Aynı zamanda aşağı yönlü risklerin emtia fiyatlarındaki artışla da ilgisi bulunuyor.''
Bankalar için fonlama koşullarının genel olarak düzeldiğini, fonlama piyasaların bazı kesimlerinin yeniden açıldığını ve ihraç faaliyetlerinin arttığını vurgulayan Draghi, ekonomik faaliyetlerin azaldığını ve finansal olmayan sektörlerdeki bilanço düzeltme süreci göz önüne alındığında kredi talebinin düşük olduğunu söyledi.
''Finansal koşullardaki istikrarı takiben, dağıtılmamış karlar dahil bankaların direncini daha da güçlendirmesi elzem'' diyen Draghi, bankaların bilançolarının sağlamlığının ekonomi için uygun kredi karşılığı ve bütün fonlama kanallarının normalleşmesinin kolaylaşmasında anahtar unsur olduğunu kaydetti.
Güvenin, sürdürülebilir büyüme istikrarın desteklenmesi için hükümetlere sağlam mali pozisyon oluşturma ve güçlü yapısal reform uygulaması çağrısı yapan Draghi, ulusal politika yapıcıların mali sürdürülebilirliği sağlamak, üretim ve istihdam piyasalarının kapasitesini artırmak, verimlilik ve rekabet edebilirliği güçlendirmek ve finansal sistemlerinin sağlamlığını garanti etmede sorumluluklarını tam olarak yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Draghi, ihtiyatlı mali politikalar, rekabet edebilirlik, esnek üretim ve istihdam piyasalarının Euro Bölgesi ekonomisinin işlemesi için hayati öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.
AMB Başkanı Draghi, ne enflasyon seviyesi ne ekonomik durum ne de yüksek işsizlik oranının kriz karşıtı önlemleri sonlandırmaya izin vermediğini ifade etti.