Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları dört yılın en düşük seviyesinde gerçekleşirken ekonominin sağlığının yerine gelmekte olduğuna dair işareti de verdi.

Başvurular 31 mart tarihli haftanın bitiminde 6 bin düşüşle nisan 2008'den beri en düşük seviye olan 357 bine geriledi. Bloomberg'in 43 ekonomist arasında yaptığı araştırmanın ortalamasına göre beklenti ise 355 bindi.

Açıklamada, dört haftalık ortalama işsizlik maaşı başvurularının da 361 bin 750'ye gerilediği, bu rakamın da son 4 yıldaki en düşük rakam olduğu belirtildi. Ortalama işsizlik maaşı başvuruları son altı ayda yüzde 13 azaldı.

ABD'de işsizlik maaşı başvurularının devamlı olarak 375 binin altında kalması, istihdamın, işsizlik oranının düşmesi için yeteri kadar güçlü olduğunun işareti olarak değerlendiriliyor.

Mart ayına ilişkin tarım dışı istihdam verisi ise yarın açıklanacak.

ABD'de aralık, ocak ve şubat aylarında tarım dışı istihdam ortalama her ay 245 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 8,3 ile üç yılın en düşük seviyesinde bulunuyor.

Geçen yılın tamamında ekonomide 1,6 milyon kişiye istihdam yaratıldı. Bu rakam, 2010 yılında 940 bindi. Ekonomistler, bu yıl 2,1 milyon kişiye istihdam yaratılacağı tahmininde bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Ocak 2009'da göreve geldiğinde işsizlik oranı yüzde 7,8 seviyesindeydi.