Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin, İspanya'nın borçlarmma maliyetlerinin tırmanmasıyla yeniden artması üzerine euro, yen karşısında son 7 ayın en sert haftalık kaybına işaret etti.

Önümüzdeki hafta açıklanacak olan ve düşüşe işaret etmesi beklenen Almanya'nın ihracat ve Fransa'nın sanayai üretimi verilerinin öncesinde euro, dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybetti. ABD'de istihdam piyasasında görülen ilerlemelerin Fed'in yeni teşvik ekleyeceği spekülasyonlarını ortadan kaldırması da dolar taleplerini destekledi. Asya Borsalarının 3. gününde de düşüş kaydetmesinin ardından yen güçlendi.

Avrupa'daki borç krizinde önemli bir ilerleme görmediklerini belirten FX Prime Corp., Yunanistan'ın ardından yatırımcıların dikkatlerini İspanya, Portekiz ve İtalya'ya çvirdiğini söyledi. Ueda, euronun, bölge ekonomisi kötüledikçe düşeceğini öngördü.

Euro, yen karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 107.61'den 107.48 seviyesine geriledi ve bu haftaki kayıplarını yüzde 2.8'e çıkardı. euroi 9 Eylül'de sonlanan haftadan bu yana en sen sert 5 günlük düşüşüne yöneldi. Euro, dolar karşısında da 1.3035 düzeyine kadar gerileyerek 15 Mart'tan bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından 1.3067'den işlem gördü. Dolar/Yen 82.37'den 82.26'ya geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düştü. Hong Kong, Avustralya, Yeni Zelanda ve Singapur borsaları tatil sebebiyle kapalıydı.