Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Avrupa'da borç krizinin kötüleşeceği endişesinin yatırımcı beklentisini olumsuz etkilemesi ile birlikte satıcılı seyrediyor. Asya hisse sentleri düşüşünü üçüncü güne taşırken, Kore para birimi won değer kaybetti. ABD endeks vadelileri ise, bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:442te yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 arttı. Kore wonu dolar karşısında yüzde 0.3 gerilerken, önemli para birimlerinin tümü karşısında değer yitirdi. Japonya'nın beş yıl vadeli bonolarının faizi 2.5 baz puan düşerek yüzde 0.305'e indi ve son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Tayvan'da Taiex Endeksi, Maliye Bakanı'nın bazı yabancı yatırımcıların sermaye kazançları vergisinden muaf tutulabileceğini açıklamasının ardından yüzde 0.9'luk bir ralli yaptı.

Fransa'nın borçlanma maliyetleri dünkü 8.44 milyar euroluk bono ihalesinde, İspanya'nın, uluslararası yardım çağrısında bulunma konusunda Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'nın izinden gideceği endişelerine bağlı olarak yükseldi. Bugün ABD'de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, 200,000'in üzerinde artış göstermesi ve böylelikle, dördüncü ayı da üst üste yükselişle geçmesi bekleniyor.  Bugün Avrupa piyasaları Paskalya tatili nedeniyle kapalı.

RCM Japan Co. şef yatırım yetkilisi Kazuyuki Terao, "Avrupa ekonomisi aşağı yönlü riskle karşı karşıya ve bu durumun dünya çapında yayılıp yayılmayacağı gözleniyor" dedi ve "Bugün almak zor. ABD istihdam verileri göreceli olarak güçlü olabilir, ancak piyasanın buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.