Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Artan tahvil faizlerinin Avrupa'daki borç krizinin hâlâ kontrol altına alınamadığına ilişkin endişeleri sıçratmasının, ABD'de istihdam piyasasında görülen ilerlemeleri gölgede bırakmasıyla Japon hisseleri değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi, Ağustos'tan bu yana en sert haftalık düşüşüne işaret etti.

Satışlarının üçte birini Avrupa'da gerçekleştiren oyun konsolleri üreticisi Nintendo Co., euronun yen karşısında zayıflamasıyla ihracatçıların görünümünün kararması üzerine yüzde 1.3 düştü. Japonya'nın en büyük dördüncü çelik üreticisi Kobe Steel Ltd., tahminlerinin iki katı zarar açıklamasının sonrasında yüzde 1.5 değer kaybetti. NSK Ltd. , Mito Securities Co.'nun şirketin notunu indirmesinin ardından yüzde 3.4 düşüş kaydetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 9,698.99 puana gerileyerek bu haftaki kayıplarını yüzde 3.8'e çıkardı. Endeksteki işlem hacmi, 30 günlük ortalamanın neredeyse yüzde 30 altındaydı. Daha kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 0.7 düşüşle 827.08 p uandan işlem gördü. Endekste değer kaybeden hisse sayısı, kazananların yaklaşık 2.5 katı olarak gerçekleşti.

Yatırımcıların yeniden Avrupa'daki borç sorunlarından ötürü tetikte olmaya başladığını belirten Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun Tokyo'daki stratejistlerinden Kiyoshi Ishigane, borç sorunun euroyu, yen karşısında zayıflattığını, bunun da piyasaları etkilediğini söyledi.

Standard&Poor's 500 Endeksi bugün yüzde 0.1 yükseldi. S&P 500 Endeksi dün, İspanya'nın borçlanma maliyeti ile Almanya'nınki arasındaki farkın bu yılın zirvesine tırmanmasının ardından yüzde 0.1 düştü. ABD'de işsizlik başvurularının Mart'ın son haftasında da yavaşlayarak Nisan 2008'den bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından S&P 500 Endeksi, kayıplarını azalttı.