Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in daha fazla parasal gevşeme seçeneğini ortadan kaldırması ve İspanya'da artan borçlanma maliyetlerinin Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişeleri tırmandırması üzerine Asya paraları bu haftayı zayıf kapadı.

Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.2 kayıpla bu yıl 5. kez haftayı ekside kapamaya yöneldi. İspanya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi dün ülkenin kurtarma paketine ihtiyacının olacağının düşünülmesi üzerinde yüzde 5.76 ile Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Teşvik politikaları beklentisinin azalmasıyla riskli varlık taleplerinin gevşediğini belirten Samsung Futures Inc.'in Döviz analistlerinden Jen Seung ji, aynı zamanda bu hafta Avrupa'dan gelen verilerin de olumsuz olduğunu söyledi.

Asya paralarının düşüşüne öncülük eden Tayland bahtı ve Hindistan rupesi yüzde 0.5 ve yüzde 0.4 düşüş kaydederek, sırasıyla 31.01 ve 51.105 seviyelerinden işlem gördü. Her iki piyasa da bugün tatil sebebiyle kapalıydı. Yuan bu hafta yüzde 0.2 değer kaybederek 6.3126'ya geriledi.

Birçok ülkenin tatilde olmasından ötürü belli bir trend görmenin mümkün olmadığını belirten CIMB Investment Bank Bhd.'nin döviz traderlarından Azmi Shukri Rahman, birçok kişinin ABD'nin tarımdışı istihdam verisinin öncesinde pozisyonlarını düzenlediğini söyledi.