Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Tayvan'ın bazı yabancı yatırımcıların hisse senedi işlemleri üzerinden alınacak sermaye kazançları vergisinden muaf tutulabileceğini açıklaması ve Çin'in ekonomik büyümeyi desteklemek için para politikasını gevşeteceği spekülasyonu sonrası hafif alıcılı seyrediyor.

Aracı kurului  KGI Securities Co., China Development Financial Holding Co.'nun 1.9 milyar dolarlık satınalma teklifi sonrası günlük fiyat aralığının üst limitine ralli yaptı. Tayvanlı taşıma şirketleri, ülkenin havacılık otoritesinin iç hatlarda daha fazla yakıt fiyatı uygulanmasının düşünüldüğünü açıklamasının ardından değer kazandı. LG Innotek Co.,  Dongbu Securities Co.'nun ışık yayan diyot işinin kısa vadede karlı olmayacağını açıklaması ile birlikte yüzde 2.7 geriledi. Çin bankaları, Çin'in birkaç büyük bankanın elindeki bankacılık "monopolünü" kırmanın gerektiğini açıklamasının ardından kayıplarını genişletti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yaklaşık yüzde 0.1 yükselerek, Seul saati ile 15:50'de 1,037.48 puana çıktı. Endekste 166 şirket değer kazanırken, 104 şirketin hissesi geriledi. Bugün birçok piyasa tatil nedeniyle kapalı. Gösterge endeks bu hafta yüzde 0.4 düştü ve üçüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.9 ile Asya'da en hızlı yükselen endeks oldu. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve merkez bankasının zorunlu karşılıkları düşüreceği ve enflasyonla mücadele için son iki yılda para politikasını sıkıkılaştırdıktan sonra borçlanma maliyetlerini düşüreceği beklentileri bu yıl yüzde 4.9'luk bır çıkış gerçekleştirdi.

Seul'de Shinhan BNP Paribas Asset Management Co. fon yöneticilerinden Chu Moon Sung, "Çin'de bankalara uygulanan zorunlu karşılıklara yönelik beklentiler devam ediyor" dedi ve "Çok sayıda piyasanın kapalı olması ile birlikte, yatırıcılar, özellikle ABD istihdam verileri öncesi bekle-gör modunda" değerlendirmesinde bulundu.