Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdamın Mart ayında, ekonomistlerin tahminlerine göre, Amerikan şirketlerinin satışların iyileşmeye devam edeceğine ilişkin güvenlerinin artması ile birlikte, dördücü ay üst üste 200,000'in üzerinde artması bekleniyor.

Bloomberg News'un anketine katılan 80 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Şubat ayında 227,000 artan tarım dışı istihdamın art ayında 205,000 artması bekleniyor. İstihdamın benzer uzunlukta ve benzer hızda arttığı son dönem, 1999'un sonları ile 2000 yılının başı aralığında olmuştu. İşsizlik oranının ise Mart ayında son üç yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8.3'te kalması bekleniyor.

İstihdamdaki yukarı yönlü kıpırdama, Tüketici Güveninin son dört yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu ve bu durum, ekonominin yüzde 70'ini kapsayan tüketici harcamalarındaki artışın sürmesini sağlıyor. Aynı zamanda, Fed Başkanı Ben S. Bernanke, geçen hafta yaptığı açıklamada, istihdamdaki artış hızının sürmesi için büyümenin hızlanması gerektiğini söyledi. Bu durum, Fed politika yapıcılarının faizlerin en az 2014 sonuna kadar düşük seviyede kalacağını söylemesinin bir nedeni olarak gösteriliyor.

Philadelphia'da Janney Montgomery Scott LLC sabit getirili menkul kıymetler strateji müdürü Guy LeBas, "İstihdam piyasasındaki iyileşme tüketici harcamalarına yardımcı olacak" dedi ve "İstihdam piyasası koşullarının yılın genelinde ılımlı bir hızda iyileşmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Çalışma Bakanlığı, bugün TSİ 15:30'da Mart ayı için istihdam verilerini açıklayacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin istihdam artışı tahminleri 175,000 ile 250,000 arasında değişti. İşsizlik oranı için tahminler ise yüzde 8.1 ile yüzde 8.4 arasındaydı.

Asya hisse senetleri, Avrupa borç krizinin yatırımcı güvenini olumsuz etkilemesi ile birlikte düşüşünü üçüncü güne taşıdı. MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:40'ta yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu.