Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyon Mart ayında artan ücretler ve yakıt fiyatlarının etkisiyle beklentinin üzerinde geldi. Enflasyon rakamları, ekonomiyi teşviklerle desteklemek konusunda politika yapıcıların daha ihtiyatlı davranacağının sinyalini verdi.

Tüketici fiyatları Şubat ayında yüzde 3.2'den Mart ayında yüzde 3.6'ya yükseldi. Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin medyan tahmini ise enflasyonun yüzde 3.4 hızlanacağı yönündeydi.

Bugün açıklanan rakamlar, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun yetkililerinin, enflasyonun yüzde 4 hedefinin altında seyretmesine rapmen enflasyon riskine karşı tetikte olmaları gerektiğine işaret ediyor olabilir. 1-3 Nisan tarihleri arasındaki Güney Çin ziyaretinde Wen, yetkililerin, tüketici fiyatlarının geri sıçramasını önlemeye çalışacağını ve enflasyon beklentilerini yöneteceklerini söylemişti.

Çin ekonomisinin hızlanmasıyla enflasyonun yeniden hızlanacağını söyleyen Autsralia&New Zealand Banking Group Ltd.'dan Liu Li-Gang, artan ücret maliyetleri ve hükümetin tüketimi desteklemek için uyguladığı politikaların fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artıracağını belirtti.

Rakamların ardından Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 düştü.

Çin'de tüketici enflasyonunun temel göstergelerinden üretici fiyatları endeksi ise yıllık bazda yüzde 0.3 geriledi. Bu rakam Kasım 2009'dan bu yana ilk kez düşüşe işaret etti.