Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdam büyümesinin Mart ayında negatif sürpriz yapmasının ardından endişeler yükselirken, ekonomistler, dünyanın en büyük ekonomisinin, artı büyümeye dönmesinin 3. yılında artık Avrupa ve yükselen yakıt fiyatlarına karşı daha dirençli olduğunu belirterek, istihdam büyümesinde geri sıçrama yapmasını bekliyor.

JP Morgan Chase&Co. ve Deutsche Bank Securities Inc.'in analistlerine göre, Mart ayındaki 120 bin kişilik istihdam artışının ardından satış ve karlardaki büyümenin, şirket yöneticilerini daha fazla işe alım yapmalarına teşvik edebilir. Analistler, Mart ayı verilerinin, yıla iyi başlangıç yapmalarının ardından federal borç oranları, enerji maliyetleri ve doğal afetler ile yoldan çıkmış olan 2010 ve 2011'in tekrarı olacağına işaret etmediğini söyledi.

Ancak ekonomistlerin hepsi bu kadar iyimser değil. Bank of America Corp.'un ekonomistleri, hükümetin, bütçe açığını kontrol altına almak üzere harcamalarda kesintilere gitmesiyle, ABD'de istihdam büyümesinin yılın ikinci yarısında gerileyeceğini düşünüyor. Deutsche Bank'ın analistlerinden Joseph LaVorgna ve Carl Riccadonna ise, gelirlerdeki kazançların, hanehalkı harcamalarını ve istihdam yaratılmasını destekleyecek işe alımları artıracağını söyledi. Deutsche Bank analistleri, 2012'de istihdamda aylık ortalama 200 bin kişilik ekleme olacağını öngörüyor.

Ekonominin fena yolda olmadığını, ancak istihdamın, bundan daha iyi bir tablo çizeceğini belirten JP Morgan'ın başekonomisti Bruce Kasman, Mart ayı tarımdışı istihdam rakamlarının trendi yansıttığını düşünmediklerini söyledi.