Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management'ın CEO'su Muhammed El-Erian, Mart ayındaki tarım dışı istihdam verilerinin, ABD Başkanı Barack Obama'nın endişelerini artıracağını, bu verinin, başkanın yeniden seçim hayallerini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Financial Times gazetesinde yazdığı makalesinde El-Erian, "sakin denilebilecek bir dönemin ardından Cuma günü gelen istihdam rakamlarının Washington'da yeniden çanları çaldırması gerektiğini" belirterek, "Büyümenin tahminlerden çok daha hızlı düşüşe geçtiği ve yapısal sorunların öne çıktığı işsizlik sorunu risk teşkil ediyor" dedi.

Özellikle Avrupa'daki kırılganlık göz önünde bulundurulduğunda bu rakamların hem ABD hem de küresel ekonominin en son ihtiyacı olan şey olduğuna dikkat çeken El-Erian, büyük resesyon döneminde istihdam ve maliyetlerde sert kesintilere gitmiş olan birçok şirketinin son aylarda ekonomideki toparlanmanın etkisiyle istihdam ihtiyacı olduğunu farkettiğini söyledi.

El-Erian, asıl sorunun, şirketlerin sağlam kâr ve bilanço tablolarına rağmen işe alım yapma konusuna tereddütle yaklaştıklarını, bunun da talepteki belirsiz görünümden kaynaklandığını söyledi.