Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'den gelen beklentinin altındaki tarışdışı istihdam rakamlarının, toparlanmanın gücüne ilişkin şüphelere neden olmasının ardından Asya'daki hisseler 4. gününde de değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Kasım'dan bu yana en uzun sürel kayıp dönemini kaydetti.

Toyota Motor Corp., ABD'de tarımdışı istihdamın son 5 ayın en düşük hızlı büyümesine işaret etmesi ve yenin, dolar karşısında güçlenmesinin ardından ihracatçıların görünümünün bozulması üzerine yüzde 1.5 geriledi. Samsung Electronics Co., Apple Inc.'in ABD'de iPhone ve iPad'leri açık açık taklit eden ürünlerin satışının durdurulması için mahkemeye başvurmasının ardından yüzde 1.4 düştü. Akıllı telefon üreticisi HTC Corp., kârlarında son 10 yılın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından yüzde 6.2 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 124.39 puana geriledi. Endekste artış kaydeden her hisseye karşılık 6 hisse değer kaybetti. Asya Pasifik Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 1.3 düşüşle 16 Aralık'tan bu yana en büyük haftalık kaybına işaret etti. Japon Nikkei 225 Endeksi'ndeki işlem hacmi 3. kez 30 günlük güniçi ortalamasının altında kaldı.

Piyasalarda oldukça hızlı bir düzeltme görüldüğünü belirten Tokio Marine&Nichido Fire Insurance Co.'nun Tokyo'daki portföy yöneticilerinden Shintaro Takeuchi, şirketlerin sermaye yatırımlarını desteklemeye istekli olmadığını, bunun da istihdamda ağırkanlı bir geri sıçramaya neden olduğunu söyledi. Takeuchi aynı zamanda bunun, şirketlerin tam teşekküllü bir toparlanma konusunda güvende hissetmedikleri anlamına da geldiğinin altını çizdi.