Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalarda yeni hafta

Piyasalarda yeni hafta

Tatile çıkan piyasaların bir bölümü geri dönerken kalanların da aklı fiyatlarda

Giriş: 09 Nisan 2012, Pazartesi 09:32
Güncelleme: 09 Nisan 2012, Pazartesi 18:00

ABD KAFA KARIŞTIRDI

Cuma günü açıklanan Mart ayı Tarım Dışı İstihdam verisinin 205 bin kişi olması beklenirken sonuç olarak 120 bin açıklanması, % 8.2 değerini alan işsizliğin de iş gücüne katılımın düşmesi yüzünden düşük kalması ile beraber moraller bozuldu. Son 3 hafta içerisinde % 2.40’I geçerek FED’den yeni tur varlık alımı gelmeyeceğini fiyatlayan ABD 10 yıllıkları verinin ardından sert ralli yaşadılar ve yeni haftaya % 2.06 bileşikten başlıyor. Saat 15:30’da açıklanan data sonrasında 45 dakika işlem gören ve % 1’e yakın gerileyen ABD endeks vadelileri bugüne de S&P için % 1.11’lik düşüşle başladı. Dolar Endeksi 80’in altında kalırken Perşembe akşamı S&P 500 Endeksi 1.398 puandan kapanmıştı. ABD’de Salı günü başlayacak olan bilanço sezonu öncesinde hisse senetlerinin geriliyor olması hem fırsat yaratıyor hem de gerginlik. Salı günü Alcoa ile başlayacak olan karlar bu hafta Google ve JP Morgan gibi önemli şirketlerle devam edecek. Cuma günü beklentilerin altında kalan veriyle beraber hem emek piyasasında toparlanmanın düşünüldüğü kadar sağlam olmayabileceğini hem de Merkez Bankası’ndan kısa vadede destek gelmeyeceğini düşünen piyasa oyuncuları kısa sürede bir fiyatlama yapmalarına rağmen spot piyasanın açılmasıyla fiyatların gerçekleri daha iyi yansıtması bekleniyor.

ASYA’DA DÜŞÜŞLER HAKİM

MSCI Asya Endeksi % 0.4 gerilerken ABD iş gücü verisi can sıktı. Bölgede Avustralya, Yeni Zelanda, Hong Kong, Tayland gibi piyasalar tatilden dönmüş değiller. Kuzey Kore’nin nükleer füze deneyecek olması sebebiyle Güney Kore Wonu düşüyor, Dolar’a karşı % 0.51 aşağıda. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.12 düşüyor. Şubat ayı ödemeler dengesi 14 milyar Dolar fazla veren Japony’da yen güçleniyor. Dolar / Yen 81.47’de. Günün verisi Çin’den Mart ayı TÜFE olurken % 3.4 beklenen enflasyon % 3.6 olarak açıklandı. Şubat ayında % 3.2 olarak gerçekleşen manşet enflasyon 21 ayın en düşüğü olmuş ve parasal genişlemleye devam fiyatlamasını tetiklemişti. Bu verinin ardından beklenen gevşemenin kolayca açıklanamayacağı fiyatlamasıyla Şanghay Bileşik Endeksi % 0.52 aşağıda. Japonya’da ise Nikkei 225 Endeksi % 0.87 geriliyor.

EMTİADA BEKLEME MODU

CFTC’den alınan bilgilere göre 18 madde üzerinde açılan pozisyonlar geçen hafta itibariyle % 2.8 düşerek 1.1 milyon kontrata inmiş durumda. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi ise Perşembe günü % 0.83 yükseliş kaydetmişti. Birçok emtia borsasının kapalı olduğu Cuma gününden sonra haftanın ikinci yarısına kadar fiyatların ancak doğru birer gösterge olması bekleniyor. Özellikle petrol fiyatındaki değişiiklikler yakından takip ediliyor. İran’ın nükleer görüşmeler için yeniden rotayı İstanbul’a çevirmesi doğru yönde ve müzakereci bir adım olarak görülürken ABD Tarım Dışı İstihdam verisiinin de etkisiyle Teksas tipi petrol % 1.11 düşüşte ve varil başına 102.16 Dolar’dan işlem görüyor. Brent petrol ise 122.45’te. Hindistan’da kuyumculara altın vergisinin hafifletilmesi sözünün verilmesi ardından duran gervler sonrasında spot altın ons başına 1.640 Dolar’da. Paladyum ve platin ise altın ve gümüşe nazaran daha sert yükselişler yaşanıyor. Soyada global rezervlerin azaldığı fiyatlaması ile % 0.71’lik artışla 7 ayın zirvesine ulaşılırken buğday ve mısırda da alıcılı başlangıçlar yapıldı. ABD verisi ve Çin’den kısa sürede gelmeyeceği düşünülen destek ile temel madenlerde düşüşler hakim. Bakır vadeli işlemlerde % 0.05 düşüşte.

YURT İÇİNDE ÇOKLU BEKLENTİLER

Döviz ve faiz cephesi yurt dışını seyrederken asıl yönü belirleyen yerli ekonomik veri ve Merkez Bankası’nın buna verdiği tepkiler oluyor. Son zamların ardından parasal sıkılaştırmaya devam mesajı veren bankanın bunun ne süre ve sertlikte yapacağı tartılıyor. Cuma gününü % 9.32 bileşikten tamamlayan gösterge tahvil Şubat başından bu yana yaklaşık seviyelerde işlem görüyor. Diğer yandan Dolar / TL 1.7962’den güne başlıyor. Sepet Kur’da ise 2.07 ile düşük oynaklık yaşanıyor. Euro / Dolar ise haftaya 1.3065’ten başlıyor. Global risk iştahına daha çabuk cevap veren İMKB 100 Endeksi % 1.81 düşüşle 60.939 puana indi. Tüpraş ve Tofaş temettüleriyle 450 puan düşen endekste sanayi hisseleri % 2.84 düşerken, bankacılık sektörü ise % 1.67 düştü. Bugün açıklanacak sanayi üretimi ile ekonomide dengelenme sürecinin devam edip etmediği değerlendirilecek.

Bugüne ait veri akışı şu şekilde :

10.00 TÜİK ŞUBAT SANAYİ ÜRETİMİ

12.00 YUNANİSTAN MART TÜFE

RUSYA MERKEZ BANKASI PARA POLİTİKASI TOPLANTISI

Gökhan Şen

BloombergHT Araştırma Bölümü