Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD'de tarım dışı istihdamın beklenenden kötü çıkması ve Kuzey Kore'nin nükleer deneme hazırlıkları içinde olduğu haberleri ile son iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Asya'nın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi HTC Corp., 10 yıl önce Borsada işlem görmeye başlamasından bu yana en hızlı kar düşüşünü göstermesinin ardından, Taipei'deki işlemlerde yüzde 6.8 geriledi. Güney Kore'nin en büyük tüketici elektronik şirketi Samsung Electronics Co., Apple Inc.'nin Samsung'un bazı ürünlerin satışının bloke edilmesi için ABD mahkemesine başvuruda bulunmasının ardından değer kaybetti. China Vanke Co. dahil Çinli gayrımenkul geliştirme şirketleri, enflasyonun tahminlerden daha yüksek çıkmasının ardından düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 düşüşle, Hong Kong saati ile 14:23'te 1,028.35 puana indi ve düşüşünü dördüncü güne taşıyarak 31 Ocak'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmeye yönlendi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.6 düşerek Asya'daki en hızlı düşüş gösteren endeks oldu. Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam Mart ayında 120,000 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 205,000 artması bekleniyordu.

Singapur'da UBS Wealth Management şef yatırım stratejisti Kelvin Tay, "ABD istihdam rakamı sevindirici bir veri değil, ancak alarm zillerini çaldırtacak bir gelişme de değil" dedi ve "ABD ekonomisi istihdam yaratmaya devam eettikçe, bu zayıflığın yalnızca bir kereliğine mahsus olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.