KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin 4. kurtarılan ekonomisi olmamak için çırpınan İspanya'nın Başbakanı Mariano Rajoy, yatırımcıları, bütçe açığını aşağı çekerek kontrol altına alabileceğine ikna etmeye çabalıyor.

Rajoy, dün sağlık ve ekonomi bakanlarıyla bir araya gelerek, bu kalemlerde 10 milyar euroluk kesinti yapılmasını görüştü. Dün yapılan resmi açıklamada, hükümet bir kez daha önümüzdeki yıl bütçe açığı/GSYH oranını yüzde 3 seviyesine indireceğini ve özelleştirmeleri hızlandıracağını söyledi.

Yatırımcıların, İspanya'nın da Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in izinden gideceğini düşünmesiyle 10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi geçtiğimiz hafta Ocak ayından bu yana en hızlı yükselişini kaydetti. Rajoy, 4 Nisan'da yaptığı konuşmasında, ülkenin "çok ciddi zorluklarla" karşı karşıya olduğunu söylemişti.

İspanya'nın sıkıntılarının bir sonucu olarak, İspanyol tahvillerinin talebinin, Avrupa'daki borç krizinin bir göstergesi haline geldiğini belirten UBS AG'nin baş Döviz stratejisti Mansoor Mohi-uddin, yatırımcıların İspanyol tahvillerine karşı iştahının azaldığını söyledi.

Advertisement