Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de yarın açıklanacak olan ve yavaşlamaya işaret etmesi beklenen büyüme rakamlarının, yetkililere parasal genişleme alanı yaratacağı spekülasyonu üzerine Çin Borsası artış kaydetti.

China Shenhua Energy Co. ve China Coal Energy Co., Endonezya'daki depremin, dünyanın en büyük termal kömürü ihracatçısının arzını sınırlayacağı beklentisiyle yükseldi. Hainan Airlines Co. yüzde 2 değer kazandı. China Merchants Property Development Co., Guangdong eyaletinin emlak vergisi uygulayabileceği yönündeki spekülasyon üzerine imarcılar arasındaki düşüşe öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 kazançla 2,318.16 puana yükseldi. Endeks bugün yarın açıklanacak olan yüzde 8.4 oranına işaret etmesi beklenen ilk çeyrek büyüme rakamlarının öncesinde artış kaydetti. Yüzde 8.4; Çin'in 2009'dan bu yana en yavaş büyümesi anlamına geliyor. Yarın açıklanacak sanayi üretimi ve perakende satış verilerinde ise hızlanma bekleniyor.

Piyasanın kesinlikle yavaşlama işaret etmesi beklenen yarınki verilere odaklandığını belirten Sheshang Securities Co.'nun stratejistlerinden Wang Weijun, bunun hükümeti faizlerde indirime gitmesine teşvik edebileceğini söyledi.

CSI 300 Endeksi yüzde 0.4 kazançla 2,528.74 puana yükseldi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin hareketini izleyen Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.8 yukarıda kapandı. Şanghay Bileşik Endeksi'nin 30 günlük volatilitesi bugün 17.8 ile son 1 ayın en düşük seviyesinde seyretti.

Şanghay Endeksi'nde dün 7.5 milyar hisse el değiştirdi ve endeksin işlem hacmi, bu yılın günlük ortalamasının  yüzde 14 altında kaldı.