Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri, İtalya Hazinesi'nin 4.88 milyar euroluk (6.4 milyar dolar) borçlanma kağıdı satışı sonrası bu ülkenin gösterge tahvilinin değer kazanması ve bunun sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebin azalması ile birlikte, düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Gösterge faizler erken saatlerde, yatırımcıların İtalyan tahvillerine talep göstermeyebileceği endişelerinin daha güvenli olarak nitelenen ABD Hazine tahvillerine ilgiyi artırması sonucu iki baz puan düştü. ABD Hazinesi bugün 13 milyar dolarlık 2042 vadeli tahvil satmayı planlıyor. Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock Inc., Hazine tahvillerinde ayı piyasasının aşırı düşük bir ihtimal olduğunu kaydetti.

Londra'da Credit Agricole Corporate & Investment Bank sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Peter Chatwell, "İtalya ihalesi piyasanın korktuğundan çok az daha iyi sonuçlandı" dedi ve "ABD Hazine kağıtları biraz ivme kaybetti" değerlendirmesinde bulundu.

Gösterge 10 yıl vadeli ABD Hazine kağıdının faizi bir baz puan yükselerek, New York saati ile 07:47'de yüzde 2.05'e çıktı. Şubat 2022'de vadesi dolacak yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 3/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 94 sent düşerek 99 19/32'ye geriledi.

İtalya Hazinesi 2.9 milyar euro tutarında, yüzde 2.5 faizli ve 2015 yılında vadesi dolacak tahvili ortalama yüzde 3.89 faizle sattı. Aynı kağıt, 14 Mart'taki ihalede yüzde 2.76 faizle satılmıştı. Yatırımcılar ihaleye satılan miktarın 1.43 katı kadar ilgi gösterdi. İtalya Hazinesi ayrıca, 2015'te vadesi dolacak yüzde 3 faizli, 2020 ve 2023 vadeli kağıtları da sattı.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 12 baz puan düşerek yüzde 5.42'ye geriledi.

Kanada'nın beşinci büyük bankasının bir birimi olan CIBC World Markets Japan Inc.'nin Tokyo ofisinden borçlanma kağıdı satış yetkilisi Kazuaki Oh’e, "İspanya ve İtalya'ya ilişkin halen çok fazla endişe var" dedi ve "Eğer insanlar paralarını güvenli bir yere koymak isterlerse, başka nereye gidecekler? ABD piyasasını seçmek durumudnasınız" değerlendirmesinde bulundu.