Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de konut satışları, hükümetin emlak piyasasındaki kısıtlamaları sürdüreceğini tekrarlaması ile birlikte, yılın ilk çeyreğinde yüzde 18 düştü.

Satılan konutların değeri bir yıl öncesindeki seviyesinden 709.9 milyar yuana (112.7 milyar dolar) düştü. Böylelikle, bu rakam, hükümetin geçen yıl Şubat ayında emlak verileri için metodolojisini değiştirmesinden bu yana ilk çeyrek dönem düşüşünü gerçekleştirdi. Ticari binalar dahil genel gayrımenkul satışları geçen yıla göre yüzde 15 düşerek 867.2 milyar yuana geriledi.

Beijing'de ülkenin en büyük yatırım bankası China International Capital Corp. emlak analisti Peter Bai, "Halen piyasa çok zayıf" dedi ve "Mortgage politikalarındaki bazı ince ayar düzenlemelerine karşın, beklentinin iyileştiğini hissetmiyoruz. Gayrımenkul geliştirme şirketleri satışları artırmak için fiyatları daha da düşürecek" değerlendirmesinde bulundu.

SouFun Holdings Ltd. tarafından derlenen verilere göre, konut fiyatlarının Mart ayı itibariyle yedi ay üst üste düşmesine karşın, Çin Başbakanı Wen Jiabao, hükümetin emlak piyasasındaki kısıtlamaları "güçlü bir şekilde" devam ettireceğini tekrarladı. Çin hükümeti kapora ve mortgage için gereklilikleri sıkılaştırdı ve bir ailenin satınalmasına izin verilen konut sayısına kısıtlama getirdi.