Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali al-Naimi, ülkesinin mevcut petrol fiyatlarından memnun olmadığını ve daha düşük seviyeleri görme konusunda istekli olduğunu söyledi.

Al-Naimi, Seul'de yaptığı açıklamada, S. Arabistan'ın arz konusunda bir darlık olmadığının altını çizerek, daha düşük petrol fiyatları görme konusundaki hedefi doğrultusunda çalıştığını kaydetti. Petrol Bakanı, tüketici ülkelerin tuttukları stokların artmakta olduğunu ve ülkesinin günde 10 milyon varil petrol ürettiğini söyledi. Resmi verilere göre, bu, son 31 yılın en hızlı oranını işaret ediyor.

Bakan, "Uzun süren bir yüksek petrol fiyatları dönemi yaşıyoruz" dedi ve "Bu durumdan memnun değiliz. Temel olarak, petrol piyasası dengeli durumunu sürdürüyor ve arz sıkıntısı yok" yorumunda bulundu.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, İran'ın nükleer programı ile ilgili tansiyonun artmasının Örta Doğu'dan gelecek petrolde sıkıntı yaratabileceği endişelerine bağlı olarak, bu yıl yüzde 13 arttı. Mayıs vadeli Brent petrol kontratı bugün varil başına 121.00 dolar civarında seyrediyor. Dünyanın en büyük petrol kullanıcısı ABD'deki petrol stokları, 365.2 milyon varile çıkarak, 1990'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Al-Naimi, "Suudi Arabistan'da ve dünyanın diğer bölgelerinde petrol stokları full" diyerek geçen ay Doha'da yaptığı değerlendirmeyi tekrarladı ve "Rotterdam'daki stokumuz full, Sidi Kerir tesisleri full, Okinawa tesisismiz full" dedi.