Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın 2 üst düzey yetkilisi, tam istihdam görevini tutturamamış olan Fed'in, rekor düşük faizlerin 2014'ün ilerleyen zamanlarına kadar sürdürüleceği görüşüne destek çıktı.

Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, olukça esnek para politikasının, mevcut ekonomik şartlar ile uyumlu olduğunu söylerken, New York Fed Başkanı William C. Dudley ise bu görüşün değiştirilmesini gerektirecek bir gelişme görmediğini ifade etti.

Fed yetkilileri, Dudley ve Yellen'ın ifade ettiği harcama kesintileri ve Avrupa'daki borç krizinin etkisiyle düşüşe geçebilecek ekonomi için uygun para politikasını görüşmek üzere 2 hafta sonra bir araya gelecek. İstihdam büyümesinin Mart ayında son 5 ayın en düşük hızında artmasının ardından işsizlik başvurularının da geçtiğimiz hafta yükselmesi, Fed'in istihdam piyasasının zayıfladığına ilişkin endişelerini haklı kıldı.

Politika yapıcıların üçüncü tur t ahvil alım programı için de şimdilik bir gereklilik görmediğini belirten RDQ Economics LLC'nin başekonomisti ve eski Fed araştırmacısı John Ryding, istihdam rakamlarının, ekonomideki belirsizliği artırdığını, ancak şimdilik buna karşı çok büyük bir öfke olmadığını söyledi.

Diğer yandan Dudley, daha fazla tahvil alımlarının enflasyon endişelerini sıçratabileceğine dikkat çekerken, Yellen da Fed'in bilançosundaki genişlemenin, para politikasının sıkılaştırılması için bir neden olmayacağını ifade etti.