Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011'de Suriye'ye ihracat yapan firma sayısının 3 bin 269 olduğunu, bu rakamın 2012'nin ilk iki ayında ise 538 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Çağlayan, Suriye'den 2011 yılında ithalat yapan firma sayısının 644, 2012 yılının ilk iki ayında ise ithalatçı firma sayısının 108 olduğunu belirtti. Çağlayan, Suriye'de 1 milyar dolara yakın Türk yatırımı bulunduğunun tahmin edildiğini kaydetti.

30 Mart itibariyle Suriye Ülke İzleme Masası'na 136 firmanın başvuru yaptığını bildiren Çağlayan, bu başvuruların 9'unun güvenlik sebebiyle, 127'sinin ise ticari nedenlerle yapıldığını ifade etti. Çağlayan, şunları kaydetti:

''Suriye'de yaşanan sıkıntılar nedeniyle alternatif güzergah arayışlarına yönelik çalışmalarımız neticesinde Mersin-İskenderiye (Mısır)-Duba (Suudi Arabistan) hattının en elverişli güzergah olduğu kanaatine varılmıştır. Bu kapsamda, Türkiye ile Mısır arasında kurulması planlanan Ro-Ro hatlarının kullanılması suretiyle Mısır ve devamında Kızıldeniz üzerinden Körfez ülkelerine ulaşımın sağlanması konusunda Mısır makamları ile başlatılan görüşmeler tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Suriye ile ticari ilişki kurmuş firmalarımızın hak kaybına uğramamaları için Suriye makamlarından aldıkları taahhütlerini yerine getirmelerine ilişkin resmi çağrılara haklı gerekçeler göstererek yazılı olarak itiraz etmeleri ve esneklik talep etmeleri tavsiye edilmiştir.

Öte yandan; Suriye'deki siyasi istikrarın yeniden sağlanması sonrasında firmalarımızın haklarının yeni yönetim nezdinde de savunulabilmesi amacıyla öncelikli olarak Suriye ile Türkiye arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması kapsamına giren yatırım sahibi firmalarımızın uğradıkları zarar konusunda şimdiden mevcut ilgili Suriye makamları nezdinde münferiden başvuruda bulunmaları hususunda yaptığımız telkinler sürdürülmektedir.

Diğer taraftan, firmalarımızın taahhüt ve ticaret konularında karşılaştıkları kayıpları da benzer bir yaklaşım çerçevesinde uluslararası tahkim kuruluşları nezdinde gerekli süreci başlatarak takibe almalarında yarar bulunduğu firmalarımıza iletilmiştir.''

Çağlayan, Suriye İzleme Masası vasıtasıyla, firma sorunları ile ilgili olarak, en kısa sürede ve en üst seviyede girişimlerde bulunma imkanının söz konusu olduğunu ifade etti.