Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin ekonomisinde büyümenin son üç yılın en yavaş düzeyine inmesinin hükümetin teşvik uygulamasına gidebileceği beklentisini artırması ve Kuzey Kore'nin füze fırlatma teşebbüsünün başarısızlığa uğraması sonrası yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük bankası Industrial & Commercial Bank of China Ltd., Çin'de banka kredilerinin son bir yılın en hızlı artışını göstermesinin ardından son iki ayın en hızlı primini gerçekleştirdi. Tayvanlı ışık yayan diyod üreticisi Epistar Corp., talep görünümünün iyileşmesinin ardından yüzde 6.9 sıçradı. Infosys Ltd., satış tahminlerinin projeksiyonların altında kalmasının etkisi ile yüzde 11 değer kaybetti. Elektronik savaş ekipmanları üreticisi Victek Co., Seul'deki işlemlerde yüzde 14 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, Hong Kong saati ile 14:24'te 1,033.30 puana çıktı ve haftalık kaybının bir kısmını geri aldı. Tayvan'da Taiex Endeksi, Maliye Bakanlığı'nın hisse senedi işlemlerinden alınacak sermaye kazançları vergi tasarısını kabineye sunmasının ardından yüzde 1.6 yükselirken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, Çin'de büyümenin yüzde 8.1'e yavaşlayarak beklentilerin altında çıkmasının ardından yüzde 2.7 sıçradı ve 2 Şubat'tan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Manila'da BDO Unibank Inc. şef piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Çin'in beklenenden daha yavaş büyümesi, hükümetin yavaşlamayı tersine çevirebilmek için daha da gevşek para politikasını sürdüreceği beklentilerini destekliyor" dedi ve "Faiz indirimleri dahil parasal genişleme adımları muhtemelen atılacak" değerlendirmesinde bulundu.