Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, memur maaş zammına ilişkin olarak, müzakere sonucunda en iyi şekilde kararlar alınacağını umduklarını belirterek, ''Bugün için bizim herhangi bir yüzde söylememiz, herhangi bir rakam ifade etmemiz olayın tabiatı gereği mümkün değil'' dedi.

Babacan, Kamu Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS) Tanıtım Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, memur zammına ilişkin soru üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasıyla beraber memurlarla kamu işveren kesimi arasında yeni bir dönemin başladığını belirterek, bundan sonra toplu görüşme döneminin olmadığını, toplu sözleşme döneminin olduğunu söyledi.

Yasanın aynı zamanda 30 günlük bir takvim içerdiğini ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

''Bu takvim içerisinde bir görüşme ve daha sonrası için de sözleşme trafiği başlayacak. Bizim kuşkusuz bu yıl için, bütçemizde bazı varsayımlar var, bazı öngörüler var. Bir yandan da memurlarımızın beklentileri var. İşte bu bütçe varsayımlarıyla memurlarımızın beklentilerini nerede nasıl buluşturabiliriz? Bu tabiki bir müzakere süreci. Bu müzakere sonucunda umarız ki en iyi şekilde bu kararlar alınır. Bugün için bizim herhangi bir yüzde söylememiz, herhangi bir rakam ifade etmemiz olayın tabiatı gereği mümkün değil. Öncelikle masaya oturulacaktır. Ümit ederiz ki Türkiye için, tüm memurlarımız için hayırlı bir sonuç ortaya çıkar.''

Babacan, bir gazetecinin ''Yüzde 14-16'lık taleplerin'' olduğunu hatırlatması üzerine de ''Bunları konuşmak için çok erken, önümüzde 30 günlük takvim var. Bu takvimi hep beraber izleyelim'' yanıtını verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de aynı soruya verdiği yanıtta bütçenin imkanlarının sınırlı, ülkenin imkanlarının da kıt olduğunu belirterek, 'Tabiki çalışanlarımız bizim için çok önemli ama öte yandan da bizim için önemli olan diğer bir boyut var. Ülkenin geleceğine alt yapısına, eğitimine, ar-gesine kaynak ayırmaya devam etmemiz lazım'' dedi.

-KEÖS'ün önemi-

Babacan, ''KEÖS'ün vatandaşa faydasının nasıl yansıyacağına'' ilişkin soru üzerine, bu projenin en önemli yanının devletin elindeki nakdi, verimli bir şekilde kullanması olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek ise yıllık 20 milyon ödeme işleminin elektronik ortamda yapılmasının vatandaşa faydasının çok büyük olduğunu belirterek, vatandaşa ödemelerin zamanında yapılacağını ve bunun da çok önemli olduğunu kaydetti.

Hataların da minimuma indirilmiş olacağını ifade eden Şimşek, ''Çünkü eskiden el yordamıyla yapılan işlemler, şimdi elektronik ortamda yapılacak. Bu açıdan çok faydalı. Bir de kayıtdışı ile müücadelede bu türden sistemlerin bize katkısı büyük'' dedi.