Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın CDS'lerinin Avrupa'daki borç krizinin yayıldığına ilişkin endişeleri artırması ve ABD'de Tüketici Güveninin düşmesinin ardından Japon ihracatçıların kazanç görünümü azaldı ve Tokyo Borsası düşüşe geçti.

Satışlarının yüzde 60'ını ABD ve Avrupa'da kaydeden fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 1.6 değer kaybetti. Japonya'nın piyasa değeri bakımından en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Avrupa'daki borç krizinin finansal sisteme zarar verebileceği endişesiyle düşüşe geçen banka hisselerini izledi. Anket şirketi Pasco Company, maliyetlerini, varlık olarak yazmış olabileceğini açıklamasının ardından yüzde 4.1 geriledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 kayıpla 9,509.49 puana geriledi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 4 hisse değer kaybetti. Daha kapsamlı Topix Endeksi geçtiğimiz haftayı yüzde 1.2 aşağıda tamamlamasının ardından bu haftaya yüzde 1 aşağıda başladı. Endekste yer alan 33 sektörün 27'si geriledi.

Eğer gerçekten olursa İspanya'nın kurtarılmasının çok büyük bir şey olacağını ve krizi geçtiğimiz yıldan daha kötü bir hâle getirebileceğini savunan Tokyo'daki Toyota Asset Management Co.'nun başstratejisti Masaru Hamasaki, Nikkei'in 9,800 yene çıkamaması hâlinde piyasanın aşağı doğru ilerleyeceğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi bu yıl ABD ekonomisindeki güçlenme ve dünya genelindeki para politikasında gevşeme sinyalleriyle yüzde 12 yükseldi.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 1.3 geriledi. S&P 500 Endeksi 13 Nisan'da ABD'de tüketici güveninin 1 yılın zirvesinden gevşemesi üzerine Kasım'dan bu yana ilk kez iki hafta üst üste gerilemiş oldu.