Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

SORUN AVRUPA’DA VE AÇIKLAMALARDA

İspanyol Başbakanı Rajoy’un zor durumda oldukların belirtmesinin ardından ivme kazanan İspanyol faizleri krizin geri döndüğü hissini yatırımcılarda uyandırmaya yeti. 10 yıllık İspanyol tahvil faizi % 5.96 bileşiğe tırmanırken bonolara karşı bir kasko poliçesi olarak satın alınan CDS (Kredi Temerrüt Takası) fiyatları 498 puan ile zirve oldular. Yüksek CDS fiyatları tipik olarak artan riske işaret ediyor. Yarın ve Çarşamba günü bono ihalelerine çıkacak olan ülkenin stresi tüm çevre ülkeleri sararken italyan 10 yıllıkları haftayı 5.52 bileşikten tamamladı. 1.30 kritik eşiğine doğru çekilen Euro/Dolar ’da son işlem 1.3029’dan geçiyor. Bölgenin izlediği kritik gelişmelerden biri de bu hafta Washington’da toplanacak olan IMF (Uluslararası Para Fonu) olacak. Burada Başkan Lagarde daha önce düşünülenden daha az olmak üzere kriz için fon arayacak. Daha önce hesaplanan tutar 600 milyar dolardı. Fonun sorunlu ülkelere verilmiş 380 milyar dolar civarında fonu bulunuyor. Diğer izlenmesi gereken ise İspanyol ateşini kimin söndüreceği olacak. Daha önce ikincil piyasadan tahvil alarak ve finans kuruluşlarına uzun vadeli fonlama sağlayan ECB (Avrupa Merkez Bankası) bu iş için şimdilik karışık mesajlar gönderiyor. Yönetim Kurulu Üyesi Coeure geçen hafta pozitif sinyal gönderirken, Hollandalı arkadaşı Knot ise tahvil programının geri dönülmek istenmeyen bir yerde olduğunu belirtti. Bölgede son izlenen gelişme ise daha önce Avrupa bankalarını negatif izlemeye alan Moody’s’in değerlendirme sürelerinin dolması olacak. Derecelendirme kuruluşunun açıkladığı resmi tarihlere göre bugün İtalyan bankalarının, 23 Nisan’da ise İspanyol bankalarının kredi notları için karar verilecek.

ASYA’DA TABLO FARKLI DEĞİL

ABD’de işsizlik başvurularının yükseldiği ve FED’den net bir mesaj çıkmadığı haftanın üstüne Çin’den gelen yavaşlama sinyalleri de boğaları yordu. MSCI Asya Endeksi bugün % 0.8 düşerken ayrışan tek ülke Çin oluyor. Yuan’ın işlem görme bandının % 0.5’ten % 1’e çıkarılmasının ardından doğru yönde bir adım olduğunu düşünen oyuncular bu gelişmeyi not ettiler. Küçük ve orta ölçekli bankalara uygulanan zorunlu karşılıklardaki indirimin büyükler için de bir gösterge olabileceği spekülasyonu hareket getiriyor ve hisseler kayıplarını telafi ederek artıya geçtiler. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.01 primli. Goldman Sachs’ın ICBC’deki (Çin Sanayi ve Ticaret Bankası) hisselerini 2.5 milyar dolar karşılığında Temasek’e piyasa fiyatının % 3 altında satmasıyla banka hisselerine hafif satış baskısı hissediliyor. Dolar/Yen 80.62’ye inerken 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.24 geriliyor.

EMTİADA YAVAŞLAMA KORKUSU

Global yavaşlama sinyallerinin devam etmesi ve politika yapıcıların buna cevap vermemesi, yıl başından bu yana sağlam primler yapmış olan emtia fiyatlarını geriletiyor. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi Cuma günü % 0.76 değer kaybederken, yıl başından bu yana getirisi % 5.78 düzeyinde. ABD vadeli işlemlerinden gelen takas bilgilerine göre geçen hafta spekülatörler net uzun pozisyonları % 9.3 düşürürken böylece 10 Nisan itibariyle kontrat sayıları 1.01 milyona indi. ABD tipi ve Brent petrol sırasıyla 102.13 ve 119.8 dolara inerken değerli metallerde de satış görülüyor. Dolar Endeksi 80.08’e yükselirken metal fiyatlarını da aşağı çekiyor. Spot altın ons başına 1.647 dolara, spot gümüş ise 31.34 dolara inmiş durumda. Tarım emtiasında da düşüş hakim. Mısır ve buğdayda % 1’den fazla düşüş görülüyor, soyada ise kayıplar % 0.5 ile sınırlı. Çin’i yakındna takip eden bakırda ise vadeli işlemlerde % 1.43’lük düşüş yalanıyor.

YURT İÇİNDE YOĞUN HAFTA

Yarın yapılacak iki Hazine ihalesi ve Çarşamba günü toplanacak olan Para Politikası Kurulu ile meşgul geçecek haftada yurt dışı da yakındna izleniyor. ABD’de S&P 500’deki şirketlerin 5’te 1’inin bilanço açıklayacak olmaları ve Avrupa sorunları da iç gündeme iliştirilmiş şekilde haftayı yoğunlaştırıyor. Dolar / TL 1.8015’ten güne başlıyor, Euro / TL 2.3471’de ve Sepet Kur 2.0740 seviyesinden işlem görüyor. Gösterge faiz ise Cuma günü bıraktığı % 9.40’tan güne başlayacak. Cuma günü İMKB TÜM’de işlem hacmi 3 milyar TL’ye yaklaşırken 487 hissenin 2862sı düştü ve 122’si yükseldi. Banka hisseleri sanayi hisselerine göre daha kötü performans sergilerken İMKB 100’ün kapanışı 60.582 puandan yapıldı ve gerileme % 0.5 olarak gerçekleşti.

 

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

 

- TÜİK/TCMB Mart ayı Tüketici Güven Endeksi sonuçları 10:00 Önceki: %1,1 veya 92

- TÜİK Ocak ayı işsizlik oranını açıklayacak 10:00 Önceki: 9,8%

- Maliye Bakanlığı Mart ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak 11:00

- Euro Bölgesi'nde Şubat ayı dış ticaret dengesi açıklanacak 12:00 Önceki: 7,6 milyar Euro

- ABD'de Mart ayı perakende satışlar 15:30 Önceki: Perakende satışlar 1,1%, oto hariç %0,9%

- ABD'de Nisan ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak 15:30 Önceki: 20,21

- ABD'de Şubat ayı net sermaye giriş/çıkışına ilişkin veriler 16:00 Önceki: 18,8 milyar dolar

- ABD'de Şubat ayı işletme stokları-satışları 17:00 Önceki: Stoklar %0,7, Satışlar %0,4

- ABD’de Citigroup bilançosu açıklanacak 15:00

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü