Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin süreceğine ilişkin endişelerin tırmandığı esnada İspanya'nın hazırlandığı tahvil ihalelerinin öncesinde euro, dolar karşısında 1 ayın en düşüğüne geriledi.

İspanya'nın CDS'lerinin rekor seviyeye tırmanmasının ardından euro, sterlin karşısında da Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Çin yuanı, merkez bankasının kurun dalgalanma bandını iki katına genişletmesinin ardından geriledi. Avustralya doları, Asya Borsalarının küresel çapta görülen düşüşü sürdürmesiyle ikinci gününde de değer kaybetti.

Euronun kısa vadede dağılmaya karşı çok kırılgan olduğunu belirten Avustralya'nın en büyük ikinci bankası Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Imre Speizer, İspanya'nın tahvil faizleri artmaya devam ederse, o zaman Yunanistan gibi kurtarmaya başvurmak durumunda da kalabileceklerini söyledi.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 1.3023 seviyesine geriledi. Euro, daha erken saatlerde 1.3009 dolara kadar gerileyerek 15 Mart'tan bu yana en düşüğüne işaret etti. Euro, yen karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 105.36'ya, sterlin karşısında da yüzde 0.4 düşüşle 82.21 pence'e geri çekildi ve Eylül 2010'dan bu yana en düşük düzeyini kaydetti. Dolar, yen karşısında 80.88'den işlem görürken, Avustralya doları da yüzde 0.5 değer kaybederek 1.0320 oldu.

MSCI Tüm Dünya Endeksi'nin 13 Nisan'da yüzde 1.1 gerilemesinin ardından bugün MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 düştü. VIX Endeksi aynı gün yüzde 14 kayıpla 19.55 puana çıktı ve 6 Mart'tan bu yana en büyük sıçramasını kaydetti.