GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

-Borsalar

Nikkei 225 Endeksi 9470.64 puana geriledi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 4 hisse değer kaybetti. Daha kapsamlı Topix Endeksi geçtiğimiz haftayı yüzde 1.2 aşağıda tamamlamasının ardından bu haftanın ilk işlem gününü  803.83 puandan kapattı. Endekste yer alan 33 sektörün 27'si geriledi.

Şanghay Bileşik Endeksi  2357.02 puana geriledi ve 5 günden bu yana ilk geri adımını attı. CSI 300 Endeksi 2574.04 puana düştü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi 13 Nisan'da yüzde 0.6 aşağıda kapandı.

Şanghay Endeksi geçtiğimiz hafta Mart ayında yeni kredilerin artması ve ekonomik büyümenin yüzde 8.1 ile beklentinin altında kalmasının parasal genişleme beklentilerini teşvik etmesi üzerine yüzde 2.3 sıçradı.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.6 artışla Londra'da kapanış saatinde 254.8 seviesine geldi. Gösterge endeks, son dört haftanın tümünü kayıpla geçirdi.

Batı Avrupa'nın açık olan 17 ulusal gösterge endeksinin 13'ü günü artıda kapattı. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 yükselirken Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 0.9 prim yaptı. Fransa'nın CAC 40 Endeksi ise yüzde 0.8 tırmandı. Yunanistan ASE'si Ortodoks Paskalya Tatili sebebi ile kapalıydı.

S&P 500 Endeksi New York'ta yerel saatle 14.07'de yüzde 0.19 artışla 1,372.86 puan olurken Dow Jones Endüstri Endeksi ise yüzde 1.03 yükselerek 12,982.40 seviyesine çıktı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 0.41 kayıpla 2,998.91 seviyesine geriledi.     

-ABD Hazine tahvillerine yabancı talep rekor kırdı

ABD Hazine Bakanlığı, şubat ayında ABD Hazine tahvillerindeki yabancı varlığının yüzde 0,8 artışla 5,1 trilyon dolar olduğunu açıkladı. Böylece, ABD Hazine tahvillerindeki yabancı varlığı yedinci ayda da artmış oldu.

Çin, ABD Hazine tahvilleri alımını yüzde 1,1 artırarak 1,18 trilyon dolara çıkardı. Ocak ayından sonra şubat ayında da ABD Hazine tahvillerini artıran Çin, ocak ayından önce beş ay boyunca ABD Hazine tahvilleri alımını azaltmıştı.

Japonya, şubat ayında ABD Hazine tahvilleri alımını yüzde 1,2 artışla 1,1 trilyon dolara çıkararak, Çin'den sonra ikinci büyük ABD Hazine tahvili alıcısı oldu.

ABD Hazine tahvili alımında üçüncü sıradaki Brezilya'nın ABD Hazine tahvili varlığı 225,5 milyar dolara, İngiltere'nin de 103 milyar dolara indi.

-New York Fed imalat sanayi endeksi yavaşladı

New York Bölgesi civarında imalat sanayi Nisan ayında, beş ayın en yavaş hızında genişledi. Bu durum, ABD'de fabrikalardaki genişlemenin ılımlı hale geliyor olabileceğini işaret ediyor.

Fed'in New York branşı tarafından açıklanan genel ekonomik endeks, Mart ayındaki seviyesi olan 20.2'den Nisan ayında beklenmedik bir şekilde 6.6 seviyesine düştü. Bu sonuç, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin en düşüğünün bile altında çıktı. Ekonomistler bu verinin Nisan ayında 18'e gerilemesini bekliyorlardı. Empiere State Endeksi olarak da adlandırılan ve New York, kuzey New Jersey ve güney Connecticut'ı kapsayan bu endeksin sıfır seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişlemeyi işaret ediyor.

-ABD'de perakende satışlar beklenenden hızlı arttı

ABD'de perakende satışlar Mart ayında beklenenden daha fazla bir artış gösterdi. Bu durum, yılın ikinci çeyreğinde, tüketicilerin benzin fiyatlarındaki hızlı artışla başa çıkabildiğini işaret ediyor.

Şubat ayında yüzde 1 artan perakende satışlar, geçen ay yüzde 0.8 artış ile, beklenenin neredeyse üç katı bir yükseliş gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan 81 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.3 artması bekleniyordu. Perakende satışların 13 kategörisinden 11'inde artış gözlendi.

-Avrupa'da dış ticaret dengesi 2,8 milyar euro fazla verdi

Euro Bölgesinde dış ticaret dengesi şubat ayında 2,8 milyar euro fazla verdi.

Euro Bölgesinde şubat ayında dış ticaret fazlasının 3 milyar euro olması beklenirken, ocak ayında 7,6 milyar euro olan dış ticaret açığı, 7,9 milyar euroya revize edildi.

Öte yandan, Euro Bölgesinde ocak ayında 138,4 milyar euro olan ihracat rakamı, şubat ayında yaklaşık 20 milyar euro artışla 158 milyar euroya yükseldi.

Advertisement