Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni Nisan ayında beklenmedik bir şekilde artarak son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Endeks böylelikle beşinci ay üst üste yukarı yönde hareket etmiş oldu. Bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin bölgede çevre ülkelerde görülen borç krizi ile iyi bir şekilde başa çıktığını işaret ediyor.

Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi'nin açıkladığı ve önümüzdeki altı ay için ekonomik gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan yatırımcı ve analist beklentileri endeksi Mart ayındaki seviyesi olan 22.3'ten 23.4 seviyesine yükseldi. Bu, Haziran 2010'dan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 39 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 19 seviyesine düşmesi bekleniyordu.

Alman ekonomisi, son 20 yılın en düşük seviyesine inen işsizlik oranının desteği ile iç harcamalardaki artışın, Avrupa'da uygulanan kemer sıkma politikalarının Almanya'nın ihracatına olumsuz etkisini gidermesi sonucu resesyondan kaçınabilir. Aynı zamanda, İspanya'da yükselen borçlanma maliyetleri, borç krizinin kontrol altına alınamadığı endişelerini artırdı. Alman hisse senetlerinin gösterge endeksi DAX bu yıl yüzde 13 artış göstermesine karşın, geçtiğimiz bir ayda yüzde 7 geriledi.

Frankfurt'ta Dekabank ekonomistlerinden Andreas Scheuerle, "Borç krizi yeniden belirsizlik yaratıyor" dedi ve "Ancak Almanya'nın ekonomik görünümü çok değişmedi. Şu anda, neyin geleceğinden bir korku var" değerlendirmesinde bulundu.