Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk Petrol Kanun Tasarısı ile ilgili olarak, ''Gerçek yatırımcının önünü açan, spekülasyonu amaçlayanların da kısmen önünü kapatan bir yapı kurguladık'' dedi.

Bakan Yıldız, bakanlık toplantı salonunda Çinli jeneratör firması Harbin Elektrik'in yöneticilerini kabul etti.

Kabulde, Başbakan Erdoğan ile gerçekleştirdikleri Çin ziyaretinde enerji sektörüyle ilgili önemli temaslarda bulunduklarını belirten yıldız, şunları söyledi:

''Bugün gerçekleşen bu görüşme oradaki temaslarımızın devamı niteliğinde. Orada kömür, rüzgar, güneş ve nükleer enerji konularında önemli temaslarımız oldu. Bu temaslarımızı işbirliğine dönüştürmek için sayın müsteşarımız başkanlığındaki bir heyeti Çin'e gönderiyoruz. Bu ziyarette bugün burada attığımız adımlar Pekin'de de devam edecek''

Harbin Elektrik yöneticisi Wu Wei-Zhang da Türkiye'de enerji alanında gelişmelerin çok hızlı olduğu belirterek, bu alanda geleceğe dair yapılan düzenlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Türkiye piyasasında yer almak istediklerini bildiren Wu Wei-Zhang, ''Türkiye yer almak istediğimiz bir piyasa. Bu görüşmelerde olumlu sonuçlar alacağımızı umuyoruz'' dedi.



-Ruhsat alanları daralacak daha çok arama olacak-



Konuşmaların ardından bir basın mensubunun, Türk Petrol Kanun Tasarısı'nın hangi düzenlemeleri içerdiğine dair sorusu üzerine Bakan Yıldız, tasarıyla ilgili dün Bakanlara Kurulu'nda sunum yaptığını belirterek, sunumun ardından tasarıyı imzaya açtıklarını söyledi.

Zaman içerisinde değişiklik yapılmasına rağmen Petrol kanunu'nun çok eski bir kanun olduğunu anımsatan Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

''Yaklaşık 139 maddeden oluşan bu kanunda bir kısım maddeler anlamını yitirmişti. Yeni düzenlemeyle 40'a yakın maddede, gerçek yatırımcının önünü açan spekülasyonu amaçlayanların da kısmen önünü kapatan bir yapı kurguladık. Maden işlerinde, rüzgar santrallerinde ve güneşte olduğu gibi gerçek yatırımcıyla çalışılacak bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Tamamen dijital bir harita ortamında da çalışılabilecek ve bölgelerde tekrar oluşturulacak. Uluslararası standartlara ve uluslararası sermaye geldiğinde ruhsat alanlarında çakışma olmaksızın, ruhsata müracaatları yapabilecekleri, taahhütlerini açıkça verebilecekleri bir yapı olacak. Türkiye'nin derin deniz aramalarıyla ilgili tanımlarını tekrar netleştiriyoruz.''

Bakan Yıldız, karada da denizde de geniş arama alanı olduğuna dikkati çekerek, buralarda ruhsat alanlarını daraltarak, daha çok sayıda çalışabilmeyi temin etmeyi istediklerini kaydetti.