Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF'nin küresel büyüme tahminini yükseltmesi ve İspanya'nın hedefinin üzerinde tahvil satmasının Japon ihracatçıları desteklemesi üzerine Tokyo Borsası sıçradı. Nikkei 225 Endeksi son 3 haftanın en büyük kazancına işaret etti.

Satışlarının yüzde 30'undan fazlasını Avrupa'da gerçekleştiren fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 3 primlendi. Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Avrupa'daki borç krizinin, ülke ekonomisini yoldan çıkarmayacağına ilişkin iyimserlikle değerlenen finansal hisselerin peşine takıldı ve yüzde 2.9 yükseldi. Sumitomo Electric Industries Ltd., Nikkei gazetesinin, şirketin güneş enerjisiyle, depo batarya sistemini birleştirme planı olduğunu yazmasının ardından yüzde 4.8 artış kaydetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.8 kazançla 9,633.38 puana yükselerek, 2 gün süren düşüşünü sonlandırdı ve 27 Mart'tan bu yana en büyük kazancını kaydetti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.9 artışla 818.20 puana çıktı ve endeksteki 33 sektör grubunun hepsinde değerlenme görüldü.

Piyasaların Avrupa'daki sıkıntılara alışmaya başladığını belirten ING Mutual Funds Management Co.'nun yatırım yöneticilerinden Masafumi Oshiden, sektörler çapında bir ralli görüldüğünü söyledi.

Nikkei 225 Endeksi, geçtiğimiz yılki doğal ve nükleer felaketlerden bu yana kaydettiği kayıpları telafi ettiği 27 Mart'tan bu yana yüzde 6 düşmüştü. Endeks 27 Mart'tan sonra Avrupa'daki borç krizi ve Çin ve ABD'deki yavaşlama sinyallerine ilişkin endişelerle gerilemişti.