Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'daki başkanlık yarışının faizleri yükseltir ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy bütçe açığı hedeflerini tutturmakta sıkıntı yaşarken, İspanya ve Fransa toplamda 13.5 milyar euroluk tahvil ihalesiyle, yatırımcıların tepkisini ölçmeye hazırlanıyor.

İspanya 2.5 milyar euroluk 2 ve 10 yıllık tahvil satmayı planlarken, Fransa ise 11 milyar euroluk 2017 ve 2018 vadeli enflasyon endeksli tahvil çıkaracak.

Avrupa Merkez Bankası'nın bölgedeki finansal sisteme enjekte ettiği 1 trilyon euroluk likiditenin etkisinin azalmasıyla, iki ülkedeki endişe ve kontroller de artıyor. İspanya'nın 10 yıllık tahvilinin faizi Mart'ın başından bu yana yüzde 1 artışla yüzde 6'nın üzerine tırmanırken, Fransa'nınki de Sosyalist başkan adayı François Hollande'nin anketlerde lider çıkmasınyla 10 baz puan yükseldi.

Her iki ülke için de tahvil satmak için zor bir zaman olduğunu söyleyen New York'taki Brown Brothers Harriman&Co.'nun küresel Döviz stratejisi müdürü Marc Chandler, ilk çeyrekte likidite operasyonunun sindirildiğini, ikinci çeyrekte odak noktasında siyasetin olduğunu belirtti.

Yüzde 3.01'lerde seyreden 10 yıllık Fransız tahvillerinin getirisi, 1 Mart'taki yüzde 2.77'den artışa işaret ediyor. Fransa ve Almanya'nın tahvil faizleri arasındaki fark da aynı zaman zarfından 91 baz puandan 129 baz puana çıktı.

10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi ise 11 Nisan'da yüzde 6'nın üzerine tırmanarak, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in kurtarma paketine başvurduğu zamanki faizlerine yaklaştı. İspanya'daki 10 yıllık tahvilin getirisi dün yüzde 5.82'ye geriledi.