Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AVRUPA’NIN SUÇU NE ?

Güne İspanyol tahvil ihalelerinin başarılı geçeceği beklentisiyle başlayan ve başarılı ihalelerin ardından önce kar satışına geçen ardın da sert satışlara başlayan Avrupalı işlemciler gözlerini Fransa’ya çevirdiler. Ülkenin kredi notunun indirileceği yönündeki spekülasyon yalanlanana kadar fiyatlar çoktan bozulmuştu. Diğer yandan, piyasa oyvuncuları Avrupa’ya inanmış değiller. Gelecek hafta yapılacak olan Fransa seçimlerinde Hollande’nin seçilebileceği piyasa tarafından bir risk olarak algılanıyor. % 2.05 gerileyen Fransa CAC Endeksi’ne %3 üzerindeki faiziyle 10 yıllık tahvil eşlik etti. Güvenli liman talebine mazhar olan Almanya’da kısa vadeli faizler gelen alımlarla rekor düşük seviyelere yakınken 10 yıllık bileşik faiz de %1.692’de. Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi ise %0.47 düşüşle günü tamamladı. Bölge için haftasonu yapılacak olan IMF (Uluslararası Para Fonu) toplantıları da önemli. Daha önce 600 milyar dolar tutarında bir koruma duvarı oluşturması beklenen IMF’nin bu büyüklüğü 400 milyar dolara indirdiği görülüyor. Washington’da yapılacak olan toplantılarda toplamın resmi şekilde biraraya geltirilemeyeceği düşünülmesine rağmen Başkan Lagarde de aynı derecede moralli görünüyor.

ABD İSTEKSİZ VE VERİLERİ İZLİYOR

Önce Tarım Dışı İstihdam verisi ardından da Haftalık İşsizlik Başvuruları verileri ABD ekonomisine ilişkin bakışı yumuşatırken dün açıklanan haftalık verinin de 380 binlerde açıklanması moral bozdu. ABD tahvilleri talep görürken hisse senetleri satıldı. Banka hisseleri Morgan Stanley ve Bank Of America ile bulduğu geçici rahatlamayı tüm seansa yayamadı ve endeks % 0.75 geriledi. S&P 500 % 0.59 düşüşle 1.376 puana inerken Nasdaq %0.79 geriledi. Kapanış sonrası işlemlerde Microsoft karı  ile hisseler % 3’ten fazla yükseldi. S&P 500 Endeksi vadeli işlemlerde %0.15 yukarıdan işlem görüyor.

ASYA’DA SAKİN GÜN

MSCI Asya Endeksi %0.5 gerilerken haber akışının kaynağı yine Çin oldu. Kamu harcamalarının daha da genişletilebileceği ve özellikle demiryolu harcamalarının büyütüleceği haberleri ile ilgili hisseler yükseliyorlar. Securities Journal’de çıkan habere göre de haftasonu itibariyle zorunlu karşılıklarda indirim gelebilir. Şanghay Bileşik Endeksi %0.86 artış kaydediyor. Japonya’da ise ABD verisinin moral bozukluğu yalanıyor ve algılamayı bozuyor. Nikkei 225 Endeksi %0.39 düşüşte. Dolar/Yen merakla beklenen Japonya Merkez Bankası toplantısı öncesinde 81.51’den işlem görüyor. 10 Asya para biriminden oluşan JP-Morgan Bloomberg Endeksi %0.06 primli.

EMTİADA TREND YOK

Çin haberleri % 0.61 yükselen bakır ve baz metallere destek olurken petrol de nasibini alıyor. Dolar Endeksi’nin de 79.47’ye inmesiyle moral bulan yakıtlardan ABD tipi petrol varil başına 102.75 dolardan, Brent ise 118.41’den işlem görüyor. Piyasada yeşillerin yeniden kuşanılacağına olan güvenle değerli metallerde de alımlar yaşanırken spot altın ons başına 1.645 dolar okunuyor. Gümüşte alıcıların ilk karşılaştıkları seviye 31.85. Tarım emtiasında önemli hareketler yaşanmazken değişimler mısır, buğday ve soya için %0.15 civarında okunuyor.

İÇERİDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Merkez Bankası’nın sıkılaştırma mesajından sonra finansal hisseler gerilemeye devam ederken tahvildeki alımlar da sınırlı kalıyor ve gün içinde geri çevriliyor. Avrupa’daki iştahın da sınırlı kalmasıyla İMKB 100 Endeksi %0.47 gevşeyerek 59.848’e geriledi. Banka hisseleri %0.87 düşüş kaydederken sanayi hisseleri %0.59 kayıpla yollarına devam etti. Dolar/TL güne 1.7916’dan başladı. Euro/TL 2.3575’te ve Sepet Kur 2.0745’ten işlemlere başlıyor. Gösterge tahvil %9.50 faizden kapanırken uzun vadelerde satışlar daha sınırlı kaldı.

 

Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :

 

- Almanya'da Mart ayı ÜFE açıklanacak 09:00 Önceki: %0,4

- İngiltere'de Mart ayı perakende satışlar açıklanacak 11:30 Önceki: -%0,8

- TCMB beklenti anketinin Nisan ayı ikinci sonuçları açıklanacak 14:30

- ABD’de GE, McDonald’s ve Honeywell bilançoları açıklanacak

 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü